Title: Effects of Shift Work, how does it Affect Cognitive Function and what are the Consequences?
Other Titles: Maiņu darba ietekme, kā tas ietekmē kognitīvo funkciju un kādas ir sekas?
Authors: Sabīne Grīnberga
Iver André Pran Takla
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Maiņu darbs;maiņu darba traucējumi;miega traucējumi;diennakts traucējumi;vielmaiņa;diabēts;sirds un asinsvadu sistēma;seksuālā veselība;reprodukcija;garīgā veselība;depresija;kognitīvās funkcijas;neiro-uzvedība;ar darbu saistītas traumas;Shift work;shift work disorder;sleep disorders;circadian disruption;metabolism;diabetes;cardiovascular;sexual health;reproduction;mental health;depression;cognitive function;neurobehavioral;work related injuries
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Maiņu darbs ir būtiska mūsdienu sabiedrības sastāvdaļa. Bez maiņu strādniekiem sabiedrība, kādu mēs zinām, nebūtu iespējama. Būtiskās nozares, piemēram, veselības aprūpe un tiesībaizsardzība, lielā mērā ir atkarīgas no maiņu darbiniekiem. Šī literatūras apskata mērķis ir izpētīt, kā maiņu darbs ietekmē darbinieku veselību un kognitīvās funkcijas un vai tas izraisa paaugstinātu ar darbu saistītu nelaimes gadījumu risku. Maiņu darbs negatīvi ietekmē darbinieku veselību. Tas ir saistīts ar diabētu, aptaukošanos, sirds un asinsvadu slimībām, hipogonādu simptomiem vīriešiem, paaugstinātu nevēlamo notikumu risku grūtniecības laikā un reproduktīvās veselības traucējumiem sievietēm, kā arī trauksmes un depresijas simptomu palielināšanos. Šo komplikāciju izplatība palielinās saistībā ar maiņu darba traucējumiem un miega trūkumu. Maiņu darba traucējumu un miega traucējumu cēlonis ir diennakts ritma un “homeostatiskā spiediena” atvienošana. Tika novērots arī, ka darbs maiņās samazina kognitīvās funkcijas salīdzinājumā ar darbu bez maiņu un palielina ar darbu saistītu traumu risku. Šķiet, ka īpaši nakts maiņām ir vislielākā ietekme uz kognitīvo funkciju, kā arī ar darbu saistītu traumu risku. Kognitīvo funkciju samazināšanās bija vērojama arī pusdienlaika maiņās, kuras iemesls varētu būt saistīts ar nogurumu garo stundu un lielās slodzes dēļ. Kognitīvo funkciju samazināšanās un ar darbu saistīti ievainojumi arī korelēja ar miega traucējumiem, norādot, ka arī šeit svarīgs faktors ir nepareiza diennakts ritma un “homeostatiskā spiediena” saskaņošana.
Shift work is an essential part of modern society. Without shift workers society as we know it would not be possible. Essential sectors such as healthcare and law enforcement rely heavily on shift workers. This literature review aims to investigate how shift work affect health and cognitive function of workers, and if it causes increased risk of work-related accidents. Shift work has a negative impact on health of workers. It is linked to diabetes, obesity, cardiovascular disease, hypogonadal symptoms in males, increased risk of adverse events during pregnancy and reproductive health disorders in females as well as an increase in symptoms of anxiety and depression. Prevalence of these complications increase in correlation with shift work disorder and lack of sleep. The cause of shift work disorder and sleep disturbances are the uncoupling of the circadian rhythm and “homeostatic pressure”. Shift work was also seen to reduce the cognitive function compared to non-shift work and increase the risk of work related injuries. Particularly night shifts seem to have the largest impact on cognitive function as well as risk for work related injuries. The decrease in cognitive function was seen also in midday shifts, a reason for this might be correlated to fatigue due to long hours and high workload. Decrease in cognitive function and work related injuries also correlated with sleep disturbances, indicating that the miss alignment of circadian rhythm and “homeostatic pressure” are an important factor here as well.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.