Title: Temporary crown on immediately loaded implant influence on surrounding tissues
Other Titles: Tulītēji slogotu implantu pagaidu kroņu ietekme uz mīkstajiem audiem
Authors: Arnolds Bite
Ida Osland
Zobārstniecības fakultāte
Faculty of Dentistry
Keywords: Implantu kroņu estētika;Margināls kaulu zudums;Mīksto audu recesija;Tūlītēja pagaidu kroņu izgatavošana;Tūlītēji ievietoti zobu implanti;Immediate dental implants;Immediate provisionalization;Implant esthetics;Marginal bone loss;Soft tissue recession
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Mērķis: Šī literatūras apskata mērķis bija izpētīt, kā apkārtējos cietos un mīkstos audus ietekmē tūlītēju implantu ievietošana un tulītēja slogošana ar pagaidu kroni. Pārskatā ir iekļauti pieejami raksti, kuros tiek salīdzināti tūlītēji implanti ar tūlītēju pagaidu pagaidu ievietošanu, lai izpētītu kāda ietekme ir pagaidu kronim uz implanta. Metodes: Medline (PubMed) elektroniskajā datubāzē tika meklēti pētījumi par to, kā tūlītēji implanti un pagaidu kroņi ietekmē apkārtējos cietos un mīkstos audus. Tika iekļauti pētījumi, kuri nav vecāki par 5 gadiem un meklēšanas stratēģijā izmantoti atslēgas vārdi “Klīniskais pētījums” vai “Randomizēts kontrolēts pētījums”. Rezultāti: Tika atrasti 69 pētījumi. Pieci no šiem rakstiem tika iekļauti literatūras apskatā. Visos pētījumos salīdzināja tūlītēju implantu ietekmi uz apkārtējiem audiem ar tūlītēju pagaidu kroni un kontroles grupā pagaidu kronis tika izgatavots pēc vairākiem mēnešiem. Secinājums: Gan tūlītēji ievietoti implanti ar tūlītēju pagaidu kroni, gan tūlītēji ievietoti implanti ar vēlīnu pagaidu kroņa izgatavošanu uzrāda veiksmīgus rezultātus gan estētiskā, gan funkcionālā ziņā. Šķiet, ka atšķirības mīkstajos audos, kas izriet no tūlītējiem implantiem ar tūlītēju pagaidu ieviešanu, ir minimālas, ja tādas vispār ir. Rezultāti attiecībā uz cietajiem audiem, kas ieskauj implantus, var būt zināmā mērā par labu tūlītējiem implantiem ar tūlītēju temporizāciju, lai gan, pamatojoties uz šajā rakstā sniegto literatūras pārskatu, nav noteiktas vienprātības.
Aim: The aim of this literature review was to investigate how the surrounding hard and soft tissues are influenced by provisionalization of immediate implants. The review includes available articles comparing immediate implants with immediate temporization (IIPP) with later provisionalization of immediate implants, to explore any differences in the way surrounding tissues are impacted. Methods: The Medline (PubMed) electronic database was searched for studies on how IIPP affects surrounding hard and soft tissues. The search was limited to articles with publication date within the past 5 years, and article type being “Clinical trial” or “Randomized Controlled Trial”. Results: The search yielded 69 results. Five of these articles were included in the literature review. All studies compared the effects on surrounding tissues by IIPP with control groups receiving later temporization of the implant. In one of the studies, instead of immediate implants, the control group received early implants with later provisionalization, as opposed to immediate implants with later provisionalization. Conclusion: Both IIPP and immediate implants without later temporization show successful results both with regards to esthetics and function. The differences on soft tissues resulting from IIPP compared to later provisionalization seem to be minimal, if present at all. The results regarding hard tissues surrounding implants may be slightly in favor of IIPP, although no definite consensus may be drawn based on the literature reviewed in this paper.
Description: Zobārstniecība
Dentistry
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.