Please use this identifier to cite or link to this item: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2012-05_pd
Title: Praktizējošo māsu personību raksturojošie faktori un profesionāli relevantā uzvedība. Promocijas darbs
Other Titles: Personality Factors and Professionally-Relevant Behaviour in Practicing Nurses. Doctoral Thesis
Authors: Millere, Inga
Deklava, Liāna
Keywords: promocijas darbs
Issue Date: 2012
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Citation: Deklava, L. 2012. Praktizējošo māsu personību raksturojošie faktori un profesionāli relevantā uzvedība: promocijas darbs: specialitāte – teorētiskā medicīna. Rīga: Rīgas Stradiņa universitāte. https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2012-05_pd
Abstract: Promocijas darba tēma „Praktizējošo māsu personību raksturojošie faktori un profesionāli relevantā uzvedība”. Pētījums tika veikts ar mērķi: izpētīt profesionāli relevantās uzvedības parametrus, personību raksturojošos faktorus un to savstarpējo saistību praktizējošām māsām, kā arī noskaidrot profesionāli relevantās uzvedības un personību raksturojošo faktoru atšķirības praktizējošām māsām ar dažādu izglītību, vecumu un darba stāžu. Pētījuma izlasi veido 484 māsas no dažādu Latvijas reģionu veselības iestādēm ar vecuma intervālu no 21 līdz 66 gadiem, vidējais vecums izlasē ir 42 gadi un vidējais darba stāžs 20 gadi. Darba teorētiskajā daļā apkopota literatūra un pētījumi par stresu un tā pārvarēšanu, aplūkotas teorijas par stresa pārvarēšanas stratēģijām. Analizēta literatūra par emocionālo inteliģenci, subjektīvo kontroles lokusu un profesionāli relevanto uzvedību. Lai sasniegtu pētījumā izvirzīto mērķi un pierādītu pētījuma hipotēzes, tika pielietotas kvantitatīvās pētniecības metodes, izmantojot vairākus pētniecības instrumentus: izlases sociāli demogrāfisko rādītāju aptauja, profesionāli relevantās (nozīmīgās) uzvedības parametru nozīmības noteikšanas anketa, Bar-On Emocionalā intelekta aptauja, Subjektīvās kontroles līmeņa noteikšanas tests (J.Bažins, J.Golinkina un A.Etkinds, Dž. Rotera testa modifikācija),Lazarusa R.S. un Folkman S. (R.S. Lazarus & Folkman S.) stresa pārvarēšanas veidu tests. Iegūtie rezultāti liecina, ka māsu vidū vienlīdzīgi tiek izmantotas gan uz problēmu, gan uz emocijām orientētas stresa pārvarēšanas stratēģijas; emocionālās inteliģences rādītāji māsām ir samērā augsti, īpaši starppersoniskai kompetencei; 40% māsu ir raksturīgs eksternālais subjektīvās kontroles lokuss; pastāv vairākas statistiski nozīmīgas personības faktoru savstarpējas korelācijas; pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp personību raksturojošiem faktoriem un starp profesionāli relevantās uzvedības parametriem māsām ar dažādu darba stāžu un vecumu. Promocijas darbā ievietota 21 tabula, izmantoti 147 literatūras avotim. Darba apjoms bez pielikumiem ir 111 lapaspuses, pielikumi 7 lapaspuses.
Description: Promocijas darbs izstrādāts Rīgas Stradiņa Universitātes Māszinību fakultātē. Aizstāvēšana: 2012. gada 4. jūnijā plkst. 16.00 Rīgas Stradiņa universitātes Teorētiskās medicīnas Promocijas padomes atklātā sēdē Rīgā, Dzirciema ielā 16, Hipokrāta auditorijā.
DOI: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2012-05_pd
License URI: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Appears in Collections:2010.–2014. gadā aizstāvētie promocijas darbi un kopsavilkumi

Files in This Item:
File SizeFormat 
2012-05_Deklava-Liaana_PD.pdf10.54 MBAdobe PDFView/Openopen_acces_unlocked


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons