Please use this identifier to cite or link to this item: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2012-09_pdk
Title: Apdrošināšanas krāpšanas krimināltiesiskie un kriminoloģiskie aspekti. Promocijas darba kopsavilkums
Other Titles: Criminal and Criminological Aspects of Insurance Fraud. Summary of the Doctoral Thesis
Authors: Vilks, Andrejs
Alfejeva, Jeļena
Keywords: promocijas darba kopsavilkums
Issue Date: 2012
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Citation: Alfejeva, J. 2012. Apdrošināšanas krāpšanas krimināltiesiskie un kriminoloģiskie aspekti: promocijas darba kopsavilkums: specialitāte – juridiskā zinātne. Rīga: Rīgas Stradiņa universitāte. https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2012-09_pdk
Abstract: Promocijas darba mērķis ir izpētīt apdrošināšanas krāpšanas kā kriminoloģiska rakstura parādību, apzināt tās būtību un izplatību, novērtēt negatīvas sekas un izstrādāt priekšlikumus tās apkarošanas un novēršanas pilnveidošanā. Promocijas darba struktūras pamatojums un izklāsts ir sekojošs. Promocijas darbā ir ievads, četras pamatdaļas, kuras ir sadalītās vairākās nodaļās un apakšnodaļās, secinājumi un priekšlikumi, izmantotās literatūras saraksts un pielikumi. Teorētisko un praktisko atziņu analīzes rezultāti ir atspoguļoti 17 attēlos (13 no kuriem ir pielikumā) un 8 tabulās. Darba ievadā tiek aplūkota pētāmās tēmas aktualitāte, kā arī tiek iztirzāti pētījuma mērķi, uzdevumi, pētījuma objekts un priekšmets, kā izmantotās zinātniskās metodes un metodoloģija. Darba pirmo daļu veido apdrošināšanas attiecību apskats, to īpatnību noskaidrošana, kā arī Latvijas un citu valstu tiesību aktu un zinātniskās literatūras analīze saistībā ar to. Darba otrajā daļā tiek apskatīti apdrošināšanas krāpšanas jēdziens, būtība, veidi, izplatība, sekas un ekonomisko procesu ietekme uz to. Darba trešajā daļā aprakstītas veiktās Latvijas iedzīvotāju aptaujas, ekspertu intervijas, tai skaitā iztaujājot Latvijas tiesnešus par jautājumiem saistībā ar apdrošināšanas krāpšanu, kā arī noteikti apdrošināšanas krāpšanas priekšnosacījumi. Darba ceturtajā daļā tiek piedāvāts iespējamo apdrošināšanas krāpšanas apkarošanas un novēršanas metožu apskats. Pētījuma empīriskās daļas apakšnodaļās ir atspoguļota empīriskā pētījuma dizains un pētījuma izlases pamatojums, pētīšanas metodoloģijas raksturojums, pētījuma norise, iegūtie rezultāti un to statistiskā un kvalitatīvā analīze, kā arī psiholoģiskā interpretācija. Pamatojoties uz teorētisko analīzi un pētījumā iegūtajiem empīriskajiem rezultātiem, ir izdarīti secinājumi un izteikti priekšlikumi. Darbā izmantotās literatūras saraksts sastāv no 169 literatūras avotiem un 56 citiem informatīviem resursiem latviešu, krievu un angļu valodās, kā arī normatīvajiem aktiem un tiesu prakses dokumentiem. Pielikumā tiek pievienotas pētījumu rezultātu aprēķinu tabulas, aptauju apraksts.
Description: Promocijas darbs izstrādāts: Rīga, Latvijas Republika. Aizstāvēšana: 2012. gada 28. jūnijā plkst. 14.00 Rīgas Stradiņa universitātes Promocijas padomes atklātā sēdē Rīgā, Dzirciema ielā 16, Hipokrāta auditorijā.
DOI: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2012-09_pdk
License URI: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Appears in Collections:2010.–2014. gadā aizstāvētie promocijas darbi un kopsavilkumi

Files in This Item:
File SizeFormat 
2012-09_Alfejeva-Jeljena_PDK.pdf5.93 MBAdobe PDFView/Openopen_acces_unlocked


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons