Please use this identifier to cite or link to this item: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2013-13_pd
Title: Pēcoperācijas sāpju aprūpe māsu praksē Latvijā. Promocijas darbs
Other Titles: Postoperative Pain Care in Nurse Practice in Latvia. Doctoral Thesis
Authors: Millere, Inga
Logina, Ināra
Strode, Iveta
Keywords: promocijas darbs
Issue Date: 2013
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Citation: Strode, I. 2013. Pēcoperācijas sāpju aprūpe māsu praksē Latvijā: promocijas darbs: specialitāte – veselības aprūpe. Rīga: Rīgas Stradiņa universitāte. https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2013-13_pd
Abstract: Promocijas darba tēma – "Pēcoperācijas sāpju aprūpe māsu praksē Latvijā". Pētījums tika veikts ar mērķi: noskaidrot un izvērtēt māsas pienākumus un atbilstošo profesionālo kompetenci pēcoperācijas sāpju biopsihosociālajā aprūpē. Darba ietvaros risinātie uzdevumi pētījuma mērķa sasniegšanai: raksturot pēcoperācijas sāpes un identificēt to ietekmējošos faktorus ķirurģijas profila nodaļās Latvijā, noskaidrot sāpju novērtēšanas metožu pielietojumu klīniskajā māsu praksē, identificēt un analizēt māsas pienākumus jeb kompetences pēcoperācijas sāpju pacientu novērtēšanā un aprūpes realizācijā un izvērtēt māsas pēcoperācijas sāpju pacientu aprūpes darbības saistībā ar iegūto profesionālo izglītību un darba pieredzi. Literatūras apskatā ir analizētas teorētiskās atziņas par pēcoperācijas sāpju aprūpi un māsas pienākumiem multidisciplinārās komandas darbā, apkopota informācija par māsas pienākumiem un uzdevumiem pēcoperācijas sāpju pacientu aprūpes nodrošināšanā, veicot sāpju novērtēšanu, aprūpes plānošanu, realizāciju un veikto darbību novērtēšanu. Lai sasniegtu pētījumā izvirzīto mērķi un pierādītu pētījuma hipotēzes, pielietotas kvantitatīvās un kvalitatīvās pētniecības metodes, izmantojot māsu, pacientu, ārstu aptauju, pacientu sāpju pašvērtējuma noteikšanu pēc Numeriskās analogu skalas un māsas veikto aprūpes darbību dokumentācijas un funkcionālo pienākumu analīzi. Pētījuma izlasi veido 1495 respondenti, tai skaitā, 730 māsas, 602 pacienti un 163 ārsti. Analizēta deviņu Latvijas daudzprofila un reģionālo slimnīcu ķirurģijas un intensīvās terapijas nodaļu māsu veikto aprūpes darbību dokumentācija. Iegūtie rezultāti liecina, ka pēcoperācijas sāpju aprūpē kā galvenie pienākumi ir izvirzīti nozīmētās medikamentozās terapijas, pacienta fiziskā un psiholoģiskā komforta nodrošināšana, savukārt sāpju novērtēšanā un veikto aprūpes darbību dokumentēšanā ir nepilnības gan saistībā ar aprūpes darba organizāciju, gan māsu motivāciju. Pirmajā pēcoperācijas dienā 44,7% pacientu izjūt stipras un intensīvi izteiktas sāpes. Pētījuma dati apliecina, ka pastāv vairākas statistiski nozīmīgas sāpes ietekmējošo faktoru savstarpējas korelācijas; pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp māsu pienākumiem un māsu profesionālo kompetenci noteicošajiem faktoriem, tai skaitā izglītību, profesionālo darba pieredzi. Promocijas darbā ievietotas 40 tabulas, 14 attēli, izmantoti 305 literatūras avoti. Darba apjoms bez pielikumiem ir 159 lappuses, pielikumos 14 lappuses.
Description: Promocijas darbs izstrādāts Rīgas Stradiņa universitātes Māszinību fakultātē. Aizstāvēšana: 2013. gada 29. aprīlī plkst. 17.00 Rīgas Stradiņa universitātes Teorētiskās medicīnas Promocijas padomes atklātā sēdē Hipokrāta auditorijā, Rīgā, Dzirciema ielā 16.
DOI: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2013-13_pd
License URI: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Appears in Collections:2010.–2014. gadā aizstāvētie promocijas darbi un kopsavilkumi

Files in This Item:
File SizeFormat 
2013-13_Strode-Iveta_PD.pdf14.96 MBAdobe PDFView/Openopen_acces_unlocked


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons