Please use this identifier to cite or link to this item: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2013-14_pd
Title: Balss traucējumi skolotājiem: izplatība, riska faktori, psihosociālā ietekme. Promocijas darbs
Other Titles: Voice Disorders in Teachers: Prevalence, Risk Factors, Psycho-social Impact. Doctoral Thesis
Authors: Sokolovs, Jānis
Trinīte, Baiba
Keywords: promocijas darbs
Issue Date: 2013
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Citation: Trinīte, B. 2013. Balss traucējumi skolotājiem: izplatība, riska faktori, psihosociālā ietekme: promocijas darbs: specialitāte – teorētiskā medicīna. Rīga: Rīgas Stradiņa universitāte. https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2013-14_pd
Abstract: Balss traucējumi skolotāju profesijā ir plaši izplatīti. 2006.–2007. gadā Latvijā veiktās aptaujas rezultāti liecināja, ka skolotāju zināšanas par balsi, tās lietošanu un profesionālo higiēnu ir nepietiekamas un daudziem skolotājiem šādu zināšanu nav vispār. Problēmas aktualitāte noteica promocijas darba tēmu – „Balss traucējumi skolotājiem: izplatība, riska faktori, psiho-sociālā ietekme”. Pētījums tika veikts ar mērķi izpētīt balss traucējumu sastopamības biežumu Latvijas skolotāju populācijā, veicot riska faktoru analīzi un aprakstot balss traucējumu ietekmi uz indivīdu. Pētījums sastāv no piecām daļām: (1) Balss traucējumu indeksa adaptācija un aprobācija; (2) Balss traucējumu izplatība Latvijas skolotāju populācijā; (3) Skolotāju balss kvalitāti ietekmējošie faktori; (4) Balss traucējumu ietekme uz skolotāju funkcionālo, fizisko un emocionālo stāvokli; (5) Balss funkcijas raksturojums skolotājiem ar un bez balss traucējumiem un ne-skolotājiem. Promocijas darba teorētiskajā daļā apkopoti zinātniskās literatūras dati par balss traucējumiem, balss funkcijas izvērtēšanas praktiskajām metodēm, balss traucējumu izplatību skolotāju profesijā strādājošo vidū, balss traucējumu etioloģiju un balss traucējumu ietekmi uz indivīda funkcionālo, fizisko un emocionālo stāvokli. Lai sasniegtu pētījumam izvirzīto mērķi un atbildētu uz pētījuma jautājumiem, tika pielietotas kvantitatīvās un kvalitatīvās pētniecības metodes. Objektīva balss funkcijas izpēte skolotājiem tika veikta Liepājas Universitātes Runas un balss izpētes laboratorijā, kas tika izveidota promocijas pētījuma izstrādes gaitā. Iegūtie rezultāti liecina, ka balss traucējumi ir izplatīti Latvijas skolotāju populācijā. 66,7% Latvijas skolotāju ir balss problēmas. Pētījuma laikā iegūtie dati apstiprina balss traucējumu multifaktoriālo izcelsmi un to ietekmi uz indivīda fizisko pašsajūtu. Pētījuma rezultāti apliecina objektīvi pamatotas izmaiņas balss aerodinamiskajos, akustiskajos un auditīvi-perceptuālajos parametros skolotājiem ar balss traucējumiem. Pētījuma gaitā latviešu valodas kultūrvidē tika adaptēts un aprobēts Balss traucējumu indekss, kas šobrīd ir vienīgais psihometriski validētais balss funkcijas mērinstruments Latvijā. Pētījuma laikā tika izstrādāta un validēta Balss riska faktoru izpētes anketa. Pētījumā, atbilstoši logopēdiskajai kompetencei, pirmo reizi Latvijā ir aprobēts Eiropas Laringologu asociācijas izveidotais balss novērtēšanas protokols.
Description: Promocijas darbs izstrādāts Rīgas Stradiņa universitātē un Liepājas Universitātes Runas un balss izpētes laboratorijā. Aizstāvēšana: 2013. gada 13. maijā plkst.15.00 Rīgas Stradiņa universitātes Teorētiskās medicīnas Promocijas padomes atklātā sēdē Rīgā, Dzirciema ielā 16, 1. auditorijā.
DOI: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2013-14_pd
License URI: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Appears in Collections:2010.–2014. gadā aizstāvētie promocijas darbi un kopsavilkumi

Files in This Item:
File SizeFormat 
2013-14_Triniite-Baiba_PD.pdf17.7 MBAdobe PDFView/Openopen_acces_unlocked


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons