Please use this identifier to cite or link to this item: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2013-22_pd
Title: Biomarķieru izvērtējums galvas traumas diagnostikā un prognozēšanā. Promocijas darbs
Other Titles: Evaluation of the Role of Biomarkers in Diagnostics and Prognostication of Head Injuries. Doctoral Thesis
Authors: Pilmane, Māra
Pētersons, Aigars
Bārzdiņa, Arta
Keywords: promocijas darbs
Issue Date: 2013
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Citation: Bārzdiņa, A. 2013. Biomarķieru izvērtējums galvas traumas diagnostikā un prognozēšanā: promocijas darbs: specialitāte – morfoloģija. Rīga: Rīgas Stradiņa universitāte. https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2013-22_pd
Abstract: Galvas traumas ir viens no biežākajiem nāves un invaliditātes cēloņiem visā pasaulē un rada nopietnas sociāli ekonomiskas problēmas. Procentuāli iedalot galvas traumas pēc smaguma pakāpēm, aptuveni 88% ir vieglas galvas traumas, 7% - vidēji smagas un 5% - smagas un fatālas galvas traumas, pēc kurām bērni bieži iegūst paliekamu invaliditāti. Ir pierādīts, ka visneprognozējamākās ir vieglās galvas traumas, kuras sākumā novērtētas ar GCS 13-15 ballēm, attālākā periodā pēc traumas notikuma pacientiem var izraisīt intrakraniālas asiņošanas, difūzu aksonālu bojājumu, tādēļ šo traumu guvušo pacientu grupai svarīga īpaši precīza akūtas diagnozes un gala rezultāta prognozes noteikšana. Līdz ar to īpaša loma tiek pievērsta biomarķieriem kā galvas traumas prognozes indikatoriem. Pētījuma mērķis bija smadzeņu sekundārajam bojājumam raksturīgu biomarķieru ekspresijas izpēte smadzeņu audu materiālā un perifēro asiņu paraugos dažādos laika periodos pēc traumas. Pētījuma morfoloģijas sadaļā tika iekļauti 28 dažāda vecuma pacienti pēc fatālām galvas traumām, klīniskajā sadaļā – 18 pacienti ar smagām, vidēji smagām un vieglām galvas traumām līdz septiņu gadu vecumam. Morfoloģijas sadaļā tika izpētīti un analizēti citoskeleta proteīna GFAP, diedziņu NF, citokīnu IL-6 un IL-10 ekspresija smadzeņu audos, tika noteikts apoptotisko šūnu daudzums un sadalījums smadzeņu audos traumas un pretsitiena vietās gan bērniem, gan pieaugušajiem, kuri miruši notikuma vietā, un tiem, kuri miruši attālinātā laikā pēc traumas. Klīniskajā sadaļā tika noteikti un analizēti 10 iekaisuma biomarķieri asins serumā bērniem vecumā līdz septiņiem gadiem četrās definētās laika vienībās (24;48;72 un 96 stundas pēc traumas) smagu, vidēji smagu un vieglu galvas traumu gadījumā.
Description: Promocijas darbs izstrādāts Rīgas Stradiņa universitātes Anatomijas un antropoloģijas institūtā, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Intensīvās terapijas un Neiroķirurģijas nodaļā un RSU Cilvēka fizioloģijas un bioķīmijas katedrā. Aizstāvēšana: 2013. gada 4. septembrī plkst. 15.00 Rīgas Stradiņa universitātes Teorētiskās medicīnas Promocijas padomes atklātā sēdē Rīgā, Dzirciema ielā 16, Hipokrāta auditorijā.
DOI: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2013-22_pd
License URI: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Appears in Collections:2010.–2014. gadā aizstāvētie promocijas darbi un kopsavilkumi

Files in This Item:
File SizeFormat 
2013-22_Baarzdinja-Arta_PD.pdf27.45 MBAdobe PDFView/Openopen_acces_unlocked


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons