Title: Eitanāzijas fenomens cilvēktiesību aspektā: tiesību uz dzīvību un nāvi tiesiskā regulējuma analīze.
Other Titles: The phenomenon of euthanasia in terms of human rights: an analysis of the legal framework of the right to life and death.
Authors: Karina Palkova
Jekaterina Sidorova
Juridiskā fakultāte
Faculty of Law
Keywords: eitanāzija;tiesības uz dzīvību;tiesības uz nāvi;asistēta pašnāvība;cilvēktiesības;euthanasia;right to life;right to death;assisted suicide;human rights
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Maģistra darbs “Eitanāzijas fenomens cilvēktiesību aspektā: tiesību uz dzīvību un nāvi tiesiskā regulējuma analīze” ir daudzpusējs cilvēktiesību pētījums par jaunu un Latvijas tiesību sistēmai nepazīstamu fenomenu – eitanāziju. Maģistra darba ietvaros darba autore galvenokārt pēta tiesību uz nāvi konceptu, analizē tiesību uz dzīvību un nāvi tvērumu, robežas un tiesisko regulējumu. Maģistra darba gaitā autore pēta dzīves nogali, eitanāzijas pamatprincipus, veidus, ētiskos aspektus un analizē eitanāziju no cilvēktiesību skatu punkta. Maģistra darbā autore pēta eitanāziju legalizējušu Eiropas Savienības dalībvalstu pieredzi, Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksi, Latvijas Republikas valdības un sabiedrības nostāju pret eitanāzijas fenomenu un izvērtē tūlītēju eitanāzijas legalizācijas nepieciešamību Latvijas valstī kontekstā ar paliatīvās aprūpes sistēmas pieejamību. Autores pētāmā tēma mūsdienās ir svarīgs un aktuāls jautājums, jo tiek pētīts salīdzinoši jauns fenomens – eitanāzija, un izvērtēta nepieciešamība eitanāzijas legalizēšanai. Eitanāzija ir neviennozīmīga tēma par kuru šobrīd spriež ne tikai Latvijas iedzīvotāji privātas sarunās, bet arī Saeimas deputāti likumprojekta skatīšanas laikā. Tiesības uz dzīvību ir katra cilvēka atzītas un konstitucionāla līmenī aizsargātas pamattiesības. Tiesības uz nāvi ir nerakstītas pamattiesības, kuras pieder ikvienam cilvēkam, tomēr to robežas un tvērums nav pietiekoši noteikts. Jāatzīst, ka nāves iestāšanās ne vienmēr notiek ātri un nesāpīgi. Dzīves nogalei varētu būt dažāda kvalitāte, līdz ar ko pastāv būtisks jautājums saistībā ar cilvēka tiesībām uz nāvi. Vai personai ir tiesības uz nāvi, tiesības uz cieņpilnu nāvi? Tiesības izvēlēties kā un kad mirt? Vai cilvēktiesības, medicīnas ētikas un reliģijas principi nenonāk pretrunā ar eitanāzijas procedūras būtību? Šos un citus svarīgus jautājumus darba autore aktualizēs maģistra darba ietvaros. Pētījuma mērķis ir izpētīt eitanāzijas fenomenu cilvēktiesību aspektā, ņemot vērā indivīda tiesības uz dzīvību un tiesības uz nāvi, identificēt ar to saistītos problēmjautājumus un sniegt priekšlikumus problēmjautājumu risināšanai. Pētījumā rezultātā autore atbildēja uz izvirzītiem pētnieciskiem jautājumiem, izdarīja secinājumus un formulēja priekšlikumus tiesiskā regulējuma pilnveidošanai Latvijas valstī. Maģistra darba kopējais lappušu skaits ir 109. Atslēgas vārdi: eitanāzija, tiesības uz dzīvību, tiesības uz nāvi, asistēta pašnāvība, cilvēktiesības.
The master's thesis “The phenomenon of euthanasia in terms of human rights: an analysis of the legal framework of the right to life and death.” is a multilateral study of human rights on a new phenomenon unknown to the Latvian legal system - euthanasia. Within the framework of the master's thesis, the author mainly studies the concept of the human right to death, and analyzes the scope, limits, and legal framework of the right to life and death. During the master's thesis, the author studies the end of life, the basic principles, types, and ethical aspects of eu- thanasia, and analyzes euthanasia from the point of view of human rights. The author of the master's thesis studies the experience of the European Union member states legalizing eutha- nasia, the case law of the European Court of Human Rights, the position of the Government of the Republic of Latvia and the public against euthanasia and evaluates the immediate need for legalization of euthanasia in Latvia, considering the availability of a palliative care system. The topic of the author's research is an important and topical issue nowadays, because a relatively new phenomenon is being studied - euthanasia, and the need for legalization of eu- thanasia is evaluated. Euthanasia is an ambiguous topic that is currently being discussed not only by the people of Latvia in private negotiations but also by the deputies of the Saeima during the consideration of the draft law. The right to life is a fundamental right recognized by everyone and protected at the constitutional level. The right to die is an unwritten fundamental right that belongs to everyone, but its limits and scope are not sufficiently defined. It must be acknowledged that death does not always happen quickly and painlessly. End-of-life life can vary in quality, so there is a fundamental question about the human right to die. Does a person have the right to death, the right to a dignified death? The right to choose how and when to die? Do human rights, medical ethics, and religion not conflict with the essence of the euthanasia procedure? These and other important issues will be actualized by the author within the master's thesis. The study aims to identify possible euthanasia phenomena, the individual's right to life and the right to die, to identify related issues and to address the issues. As a result of the research, the author answered the research questions, drew conclusions, and formulated proposals for the improvement of the legal framework in Latvia. The total number of pages of the master's thesis is 109. Keywords: euthanasia, right to life, right to death, assisted suicide, human rights.
Description: Tiesību zinātne
Law Science
Tiesību zinātne
Law Science
Appears in Collections:Maģistra darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.