Title: Pedagoģiskā prakse mācību priekšmeta “Sports un veselība” īstenošanā izglītojamiem ar speciālām vajadzībām Latvijas vispārējās izglītības iestādēs
Other Titles: The implementation of pedagogical practise for the subject “Sports and Health” for students with special needs in Latvia’s general education institutions
Authors: Nora Jansone-Ratinika
Ruta Rutkovska
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: iekļaujoša izglītība;bērni ar speciālām izglītības vajadzībām;pielāgotas fiziskās aktivitātes;pielāgoto fizisko aktivitāšu speciālisti;pielāgota fiziskā izglītība.;inclusive education;children with special educational needs;adapted physical activities;adapted physical education specialists;adapted physical education.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Darba nosaukums: Pedagoģiskā prakse mācību priekšmeta “Sports un veselība” īstenošanā izglītojamiem ar speciālām vajadzībām Latvijas vispārējās izglītības iestādēs. Darba struktūra: Maģistra darbs sastāv no 3 nodaļām, 51 attēlu, 19 tabulām, 127 avotiem, 9 pielikumiem un 222 lappusēm, iekļaujot pielikumus. Aktualitāte: Iekļaujoša izglītība ir balstīta uz cilvēktiesībām, vienlīdzību un sociālo taisnīgumu, un tā ir vērsta uz personu ar nespēju (disability) iekļaušanu izglītībā. Sākotnēji jēdziens “iekļaujošā izglītība” tika attiecināts uz personām ar invaliditāti, bet arvien biežāk tiek apliecināta plašāka tā izpratne. Lai gan virzība uz skolēnu ar nespēju izglītošanu iekļaujošā fiziskajā izglītībā ir kļuvusi starptautiski izplatīta, tā ir sarežģīta un to ietekmē daudzi faktori. Pielāgoto fizisko aktivitāšu izglītības programma ir pierādījusi savu efektivitāti vairākos veidos – tā palīdz iekļaut izglītojamo ar speciālām vajadzībām tipiskā sporta nodarbībā, pielāgojot aktivitātes un spēles, padarot to pieejamāku tiem, kam var būt grūtības tipiskā sporta nodarbībā. Pētījuma mērķis: Izpētīt Latvijas vispārējās izglītības iestāžu sporta skolotāju pieredzi mācību priekšmeta “Sports un veselība” īstenošanā izglītojamiem ar speciālām vajadzībām. Pētījuma metodes: Pētījuma dizains - paralēlais triangulācijas jauktā pētījumu dizains, kas sastāv no divām pētniecības daļām: kvantitatīvā daļa – anketa sporta skolotāju populācijai un kvalitatīvā daļas – ekspertu intervijas Darba autores veidota anketa un ekspertu intervijas protokols, balstoties uz zinātnisko literatūru un veiktajiem pētījumiem par iekļaujošo izglītību, fiziskām aktivitātēm izglītojamiem ar speciālām vajadzībām, kā arī sporta skolotāju attieksmi un pedagoģisko pieredzi. Pētījuma rezultāti: Latvijas sporta skolotāji pieredze liecina, ka formālā izglītība nav nodrošinājusi iespēju pilnvērtīgi iegūt nepieciešamo kompetenci pielāgotā fiziskā izglītībā, kas ietekmē sporta skolotāju spējas īstenot pielāgotas fiziskās aktivitātes izglītojamiem ar speciālām vajadzībām, ievērojot izglītojamā veselības stāvokli un attīstības līmeni, kā arī ir nepieciešams veicināt starpnozaru sadarbības iespējas, kas ļautu nodrošināt uz ISV centrētu pedagoģisko procesu. Pētījuma secinājumi: Izglītojamiem ar speciālām vajadzībām pielāgota fiziskā izglītība ir svarīgs iekļaujošas izglītības komponents, un to ietekmē sporta skolotāju kompetence, un, lai to veiksmīgi īstenotu, ir jāveicina starpnozaru pieeja, sadarbojoties izglītības, finanšu un veselības aprūpes sistēmām, kas nodrošinātu sistemātiskus risinājumus iekļaujošas izglītības īstenošanā un nodrošināšanā.
Title: The implementation of pedagogical practise for the subject “Sports and Health” for students with special needs in Latvia’s general education institutions. The study structure: Master's work consists of 3 chapters, 51 images, 19 tables, 127 sources, 9 attachments and 222 pages, including attachments. Topicality: Inclusive education is based on human rights, equality and social justice and focuses on the inclusion of people with disabilities in education. Initially, the concept of “inclusive education” was extended to persons with disabilities, but a wider understanding of it is increasingly evidenced. While progress towards educating students with disabilities in inclusive physical education has become internationally common, it is complex and influenced by many factors. The adapted physical activity education programme has proven its effectiveness in several ways - it helps to incorporate students with special needs into a typical sport lesson by adapting activities and games, making it more accessible to those who may have difficulties in a typical sport lesson. The study objective: To explore the experience of sports teachers of general educational institutions of Latvia in the implementation of the subject “Sports and Health” for students with special needs. Methods: Research design - parallel triangulation mixed research design, whitch consists of two research parts: the quantitative part – a questionnaire for the sports teachers and the qualitative part – expert interviews. The author has created the questionnaire and experts interview protocols, based on the scientific literature and conducted research on adapted education, physical activities for students with special needs, as well as the attitude and pedagogical experience of sports teachers. Results: The experience of Latvian sports teachers shows that the formal education has not provided the opportunity to fully acquire the necessary competence in adapting physical education, which affects the ability of sports teachers to implement physical activities for students with special needs, taking into account the students health level and level of development, as well as necessity to promote opportunities for interdisciplinary collaboration, which would allow providing a pedagogical process centered on students with special needs. Conclusions: Adapted physical education for students with special needs is an important component of inclusive education and is influenced by the competence of sports teachers and in order to be successful a cross-sectoral approach should be promoted through collaboration between education, financial and healthcare systems that provide systematic solutions to the implementation and provision of inclusive education.
Description: Rehabilitācija
Rehabilitation
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Maģistra darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.