Title: Eiropas Savienības zaļā kursa ietekme uz kopējo lauksaimniecības politiku
Other Titles: European Green Deal impact on Latvian agricultural policy
Authors: Kārlis Bukovskis
Lāsma Stūrmane
Eiropas studiju fakultāte
Faculty of European Studies
Keywords: Atslēgas vārdi: Latvija;Eiropas Savienība;zaļais kurss;Kopējā lauksaimniecības politika;eiropeizācija;integrācija;Keywords: Latvia;European Union;Green Deal;Common agricultural policy;Europeanization;integration
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Maģistra darba tēma ir “Eiropas Savienības zaļā kursa ietekme uz Latvijas lauksaimniecības politiku”. Darba mērķis ir noskaidrot, kā eiropeizācijas procesā ir attīstījusies Latvijas lauksaimniecības politika, kā Latvijas lauksaimniecības politika ir mainījusies saistībā ar Eiropas Savienības Kopējās Lauksaimniecības politikas uzstādītajiem mērķiem, kā Latvijas lauksaimniecības politika pārņems Eiropas Savienības zaļā kursa principus. Lai sasniegtu darba mērķi ir izvirzīti sekojoši uzdevumi: izvērtēt eiropeizācijas konceptu Eiropas integrācijas teorija ietvaros, aplūkot Eiropas Savienības zaļā kursa nozīmi Eiropas Savienībā un Latvijā, analizēt zaļā kursa ietekmi uz bioloģisko lauksaimniecību Latvijā, analizēt zaļā kursa ietekmi uz lauksaimniecības sektorā strādājošo sociālekonomisko situāciju Latvijā, analizēt Kopējās lauksaimniecības politikas nozīmi Latvijā. Pētījuma uzdevumi saskan ar pētījuma nodaļām un apakšnodaļām. Pētījuma hipotēze ir, ka Latvijas lauksaimniecības politika pārņem Eiropas Savienības zaļā kursa principus. Lai pārbaudītu hipotēzi, pētījums tiek balstīts uz Eiropas integrācijas teoriju, kas atspoguļo pieaugošās savstarpējās mijiedarbības modeli, loģiku un sekas Eiropas valstu reģionālajā vidē, konkrēti Latvijā. Un tā pamatā ir konceptuāls skaidrojums, ka Eiropas Savienības uzstādītie noteikumi, jāintegrē dalībvalstīm savā politikā, konkrēti, lai ieviestu zaļu kursu caur Kopējo lauksaimniecības politiku. Darba aktualitāti noteic tas, ka Latvijā un visa Eiropas Savienībā samazinās bioloģiskā daudzveidība. Šīs izmaiņas ietekmē dažādi faktori, bet viena no galvenajām nozarēm, kas rada piesārņojumu ir lauksaimniecība un tās saimniekošanas prakse. Svarīgi ir saprast, kā šis jaunais zaļais kurss ir līdzsvarojamas ar citām vides pamatlietām un saimniecisko darbību. Aktuāls temats arī šī brīža Eiropas ģeopolitiskajai situācijai un Covid-19 ietkmei, kā saimniekot zaļāk un ilgtspējīgāk. COVID-19 krīze un karš Ukrainā pierādīja, ka lauksaimniecība ir stratēģiska prece.
The theme of The Master's thesis work is “European Green Deal impact on Latvian agricultural policy”. The objective of the work was to examine how Latvia's agricultural policy has developed in the process of Europeanization, how Latvia's agricultural policy has changed by European Union Common agricultural policy objectives, how Latvia's agricultural policy will adopt the principles of the European Green Deal. To get work objectives need to set several tasks: to estimate the concept of Europeanization within the framework of European integration theory, view the importance of the European and Latvian Union's Green Deal in the European Union, to analyze the impact of the Green Deal on biological agriculture in Latvia, to analyze the impact of the Green Deal rate on the socio-economic situation of workers in the agricultural sector in Latvia, to analyze the importance of the Common Agricultural Policy in Latvia. The research hypothesis is that Latvian agricultural policies adopt the principles of the European Union's Green Deal. To test the hypothesis, the research is based on the theory of European integration, which reflects the model, logic and consequences of increasing mutual interaction in the regional environment of European countries, specifically in Latvia. And it is based on a conceptual explanation that the rules established by the European Union must be integrated by the member states into their policies, specifically to introduce a Green Deal through the Common Agricultural Policy. The actuality of the work is determined by Biodiversity is decreasing in Latvia and the entire European Union. These changes are influenced by various factors, but one of the main polluting industries is agriculture and its management practices. It is important to understand how this new Green Deal is balanced with other environmental fundamentals and economic activity. How to farm greener and more sustainably is also a relevant topic for the current geopolitical situation in Europe and the impact of Covid-19. The COVID-19 crisis and the war in Ukraine proved that agriculture is a strategic item.
Description: Starptautiskās attiecības un diplomātija
International Relations and Diplomacy
Socioloģija, politoloģija un antropoloģija
Sociology, Politics and Anthropology
Appears in Collections:Maģistra darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.