Title: Foreign relations strategy of CARICOM states from a postcolonial perspective: case study of Barbados
Other Titles: CARICOM valstu ārējo attiecību stratēģija postkoloniālā perspektīvā: Barbadosas gadījuma izpēte
Authors: Edijs Bošs
Téva, Kerry-Ann Derussy
Eiropas studiju fakultāte
Faculty of European Studies
Keywords: koloniālisms;plantāciju ekonomika;postkoloniālisms;CARICOM;Barbadosa;ilgtspējīga attīstība;colonialism;plantation economy;postcolonialism;CARICOM;Barbados;sustainable development
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Karību jūras reģions ir slavens ar savām gleznainajām ainavām un idilliskajām pludmalēm, taču tikai retais cenšas uzzināt vairāk par šo reģionu, tā vēsturi un ietekmi, kāda tam bijusi uz sabiedrību. Patiesi, visas Karību jūras reģiona valstis, ko mēs pazīstam šodien, veidoja kolonizācija un kolonizatoru ideoloģijas, kā arī ekonomiskās un sociāli kulturālās sistēmas. Pagājušā gadsimta 70. gados domātāji un filozofi sāka norādīt uz to, ka, neraugoties uz globālo neatkarības vilni, visas jaunās valstis joprojām cīnās ar koloniālās sistēmas mantojumu. Postkoloniālisms, kas radās šajā laikā, mēģina izskaidrot saikni starp koloniālo sistēmu un problēmām, ar kurām saskaras bijušās kolonijas. Postkoloniālisms kā starptautisko attiecību teorija izskaidro koloniālisma lomu starptautiskajās attiecībās. Šajā darbā mēs ar postkoloniālā skatījuma palīdzību rūpīgi analizējam Karību jūras reģiona valstu kopienas (CARICOM) dalībvalstu, precīzāk, jaunās Barbadosas Republikas, ārējās attiecības. Šīs disertācijas mērķis bija pierādīt, ka CARICOM locekles ir pāraugušas savu koloniālo pagātni. CARICOM locekles patiešām cenšas atbrīvoties no koloniālās sistēmas, taču šis centiens izrādās diezgan nogurdinošs pasaulē, kuras pamatā ir koloniālās mantojums un normas. Barbadosa, kas ir disertācijas pētījuma piemērs, ir labs piemērs valstij, kas, pateicoties dažādām diplomātiskām un nediplomātiskām stratēģijām, ir izaugusi no savas koloniālās pagātnes. Tādējādi, pat ja patiesa emancipācija nav pilnīga, tā noteikti ir ceļā. Lai piedāvātu pēc iespējas mazāk eiropocentrisku perspektīvu, šis darbs galvenokārt balstās uz CARICOM, Karību jūras reģiona valdību un zinātnieku publicētajiem avotiem. Svarīgi arī atzīmēt, ka šo tēmu ir pētījuši tikai daži pētnieki, kas nozīmē, ka piekļuve dažādiem avotiem bija ierobežota.
The Caribbean is famous for its scenic landscapes and idyllic beaches, but few people try to know more about the region, its history, and the impact it had on its societies. Indeed, the Caribbean countries that we know today were all shaped by colonisation and their colonisers’ ideologies and economic and socio-cultural systems. In the 1970s, thinkers, and philosophers started to point out the fact that despite a global wave of independence, all the new countries were still struggling with the legacies of the colonial system. Postcolonialism, which emerged at the time, tries to explain the correlation between the colonial system and the issues that former colonies face. As an International Relation theory, postcolonialism explains the role that colonialism plays in international relations. In this thesis, we scrutinize, with a postcolonial gaze, the foreign relations of member states of the Caribbean Community (CARICOM), more precisely that of the new Republic of Barbados. The objective of this thesis was to prove that members of CARICOM are outgrowing their colonial past. CARICOM members are indeed trying to break free from the colonial system, but this endeavour proves quite tedious in a world underpinned by colonial legacies and norms. Barbados, which is the case study of the thesis is a good example of a country outgrowing its colonial past thanks to different diplomatic and non-diplomatic strategies. Hence, even if true emancipation is not total, it is definitely on the way. In order to offer the less Eurocentric perspective possible, this paper builds mainly on sources published by CARICOM, Caribbean governments, and scholars. It is important to note too that few researchers have studied this subject which means that access to diverse sources was limited.
Description: Starptautiskā pārvaldība un diplomātija
International Governance and Diplomacy
Socioloģija, politoloģija un antropoloģija
Sociology, Politics and Anthropology
Appears in Collections:Maģistra darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.