Title: Pieaugušo uzturpratības īsās anketas validācija Latvijas pieaugušo populācijā
Other Titles: Validation of the A short food literacy questionnaire (SFLQ) for adults in a Latvian population
Authors: Lolita Vija Neimane
Zane Timpare
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: uzturpratība; pieaugušo uzturpratība; uzturpratības definīcija; validācija; ticamība;izpētošā faktoru analīze;food literacy; adult food literacy; food literacy definition; validation; reliability; exploratory factor analysis.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Uzturpratības termins kļūst arvien populārāks gan uzturzinātnes pētījumos, gan uzturpolitikas veidotāju vidū. To uzskata par daudzsološu rīku hronisku neinfekcijas slimību un citu uztura problēmu risināšanā. Starptautiski notiek diskusijas par vienotas uzturpratības definīcijas izveidi – tās pieņemšana veicinātu kvalitatīvu uzturpratības anketu intensīvāku izstrādi. Uzturpratības novērtēšanai svarīgi izmantot validētus rīkus. Sabiedrības uzturpratība ir arī svarīgs uztura izglītības pasākumu efektivitātes rādītājs, tāpēc šādam instrumentam – kvalitatīvai, visaptverošai pieaugušo uzturpratību vērtējošai anketai – jābūt pieejamai ikvienā sabiedrībā. Šā pētījuma mērķis bija tulkot un adaptēt latviešu valodā pieaugušo uzturpratības īso anketu (A short food literacy questionnaire (SFLQ) for adults), testēt to darbībā un novērtēt anketas psihometriskās īpašības. Šis bija validācijas pētījums ar psihometrisko īpašību pārbaudi. Pētījums notika laikā no 2023. gada 1. februāra līdz 16. aprīlim. Pamatanketēšana: no 2023. gada 23. marta līdz 16. aprīlim. Pētījumā piedalījās 357 Latvijas uzņēmumu, mācību iestāžu, interneta un sociālā tīkla “Meta” lietotāji vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Pētījumam bija trīs posmi: anketas tulkošana un adaptācija, atbilstoši instrumentu tulkošanas vadlīnijām; pamatanketēšana; retests. Retesta grupā tika iekļauts 51 respondents, par derīgām tika atzītas 27 anketas. Pētījuma laikā latviešu valodā tika validēta pieaugušo uzturpratības īsā anketa. Tā atspoguļo pasaulē dominējošajā uzturpratības definīcijā iekļautās funkcionālās, interaktīvās un kritiskās domāšanas prasmes; anketā saglabāti 12 oriģinālās anketas jautājumi. Instruments kopumā uzrādīja mērenas un labas psihometriskās īpašības. Izpētošo faktoru analīze apliecināja, ka anketai ir divu faktoru struktūra, tās konstrukcija ir derīga. Instrumentam ir laba iekšējā saskaņotība (Kronbaha alfas koeficients 0,89). Kaizera-Meijera-Olkina tests (0,90) apstiprināja pamatotu un atbilstošu respondentu izlases lieluma izvēli. Retesta koeficients Cohen`s Weighted Kappa norādīja uz mērenu kopējo konsekvenci. Var teikt, ka šā pētījuma ietvaros ir izveidots derīgs un uzticams rīks pieaugušo uzturpratības vērtēšanai. Validētais instruments palīdzēs adekvāti novērtēt pieaugušu uzturpratību dažādās mērķgrupās un varētu palīdzēt efektīvāku uzturprogrammu izveidē.
The term “food literacy” is gaining popularity in nutrition research and among nutrition policy program makers. It is seen as a promising tool for addressing noncommunicable diseases and other nutrition-related problems. There is ongoing international discussion about creating a unified definition of food literacy, as its adoption would promote the more intensive development of high-quality food literacy questionnaires. Public food literacy is also an important indicator of the effectiveness of nutrition education interventions, so such a tool - a high-quality, comprehensive adult food literacy questionnaire - should be available to everyone in society. The aim of this study was to translate and adapt to the Latvian A short food literacy questionnaire (SFLQ) for adults, test it in practice and evaluate its psychometric properties. This was a validation study with a test of psychometric properties. The study took place from February 1st, 2023 to April 16th, 2023. The main survey was conducted from March 23rd, 2023 to April 16th, 2023. The study involved 357 participants of Latvian companies, educational institutions, the Internet, and the social network "Meta" users, aged 18 to 65. The study consisted of three stages: translation and adaptation of the questionnaire, according to the translation guidelines; the main survey; and a retest. The retest group included 51 respondents, and 27 questionnaires were deemed valid. During the study, the short food literacy questionnaire for adults was validated in Latvian. It reflects the functional, interactive, and critical thinking skills included in the dominant definition of food literacy worldwide; all 12 questions from the original questionnaire were retained. Overall, the instrument showed moderate to good psychometric properties. Exploratory factor analysis confirmed that the questionnaire has a two-factor structure and its construction is valid. The instrument has good internal consistency (Cronbach's alpha coefficient of 0.89). The Kaiser-Meijer-Olkin test (0.90) confirmed the appropriate choice of sample size. The retest coefficient Cohen's Weighted Kappa indicated moderate overall consistency. It can be concluded that a valid and reliable tool for assessing adult food literacy has been developed within the framework of this study. The validated instrument will help to assess adult food literacy adequately in different target groups.
Description: Uzturzinātne
Nutrition Science
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Maģistra darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.