Title: Olbaltumvielu uztura bagātinātāja lietošanas ietekme uz ķermeņa kompozīcijas izmaiņām pie (regulāras) fiziskās slodzes
Other Titles: The effect of using a protein food supplement on changes in body composition during (regular) physical exercise
Authors: Guna Bīlande
Andris Īviņš
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: Zirņu olbaltumvielu uztura bagātinātājs;fiziskā aktivitāte;ķermeņa kompozīcija;Pea protein;physical activity;body composition
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Darba nosaukums – zirņu olbaltumvielu lietošanas ietekme uz ķermeņa kompozīciju pie regulāras fiziskās slodzes. Tēmas aktualitāte – efektīvākā metode kā novērst aptaukošanos un ar to saistītās saslimšanas ir sabalansēta uztura uzņemšana un regulāras fiziskās aktivitātes. Sagaidāmais rezultāts un ķermeņa kompozīcijas izmaiņas, uzsākot nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm, nereti nav tādas kā indivīds cerējis iegūt, jo pēc fiziskās aktivitātes notiek pārmērīga, kompensatora enerģijas uzņemšana ar uzturu. Uztura bagātinātāju lietošana ir saistīta ar muskuļu masas palielināšanos un ķermeņa tauku procenta samazināšanos. Pētījumos ir izceltas augu olbaltumvielu uztura bagātinātāju labās īpašības, īpaši zirņu olbaltumvielu uztura bagātinātāju lieliskais uzturvērtības profils. Pētījuma mērķis – analizēt zirņu olbaltumvielu uztura bagātinātāja ietekmi uz ķermeņa kompozīcijas izmaiņām regulāri nodarbojoties ar fiziskajām aktivitātēm. Pētījuma uzdevumi - tika izveidotas pētījuma (38 dalībnieki) un kontroles (30 dalībnieki) grupas, kuras veidoja DCH studijas vingrotāji. Pētījuma un kontroles grupas dalībniekiem tika veikti bioimpedances mērījumi, uzsākot un noslēdzot pētījumu. Pētījuma grupas dalībnieki, papildus regulārai DCH studijas grupu nodarbību apmeklēšanai, lietoja zirņu olbaltumvielu uzturu bagātinātāju. Pētījuma grupas dalībnieki, noslēdzot pētījumu, aizpildīja autora izstrādātu anketu, kas novērtēja personas uzskatus par fizisko aktivitāšu ietekmi uz veselību un produkta subjektīvo novērtējumu. Tika analizēts vai pastāv statistiski ticamas atšķirības bioimpedances mērījumos, uzsākot un noslēdzot pētījumu, kā arī analizēts vai pastāv statistiski ticamas atšķirības mērījumu rezultātos starp pētījuma un kontroles grupām. Tika analizēti pētījuma grupas uzskati par fizisko aktivitāšu ietekmi uz veselību un subjektīvo produkta novērtējumu un bioimpedances mērījumiem un demogrāfiskajiem datiem, kā arī tika analizēts vai pastāv statistiski ticamas sakarības starp dalībnieku bioimpedances mērījumiem dažādu demogrāfisko grupu vidū. Hipotēze – zirņu olbaltumvielu uztura bagātinātāja lietošana ikdienas uzturā, iekļaujot regulāras fiziskās aktivitātes, ietekmē ķermeņa kompozīciju. Rezultāti – pētījuma grupas dalībnieku vidū tika atrastas statistiski ticamas atšķirības starp visiem bioimpedances mērījumiem, uzsākot un noslēdzot pētījumu, salīdzinot ar kontroles grupas dalībniekiem, kuru vidū netika atrasta neviena statistiski ticama atšķirība bioimpedances mērījumos pirms un pēc pētījuma. Pētījuma grupas dalībnieku vecums veido statistiski ticamu, pozitīvu korelāciju ar viscerālo tauku koeficientu. Starp pētījuma grupas dalībnieku dzimumu un visiem bioimpedances mērījumiem, uzsākot un noslēdzot pētījumu, tika atrastas statistiski ticamas atšķirības. Pētījuma grupas dalībnieku izglītības līmenis ietekmē uzskatus par apzinātajiem ieguvumiem, nodarbojoties ar fiziskajām aktivitātēm. Secinājumi – kopumā pētījuma un kontroles grupas dalībnieku bioimpedances mē
Title - The effect of pea protein supplementation on body composition during regular exercise. Topic - The most effective way to prevent obesity and related diseases is through a balanced diet and regular physical activity. The expected results and changes in body composition when starting physical activity are often not what the individual had hoped for, due to excessive compensatory energy intake through diet after physical activity. Dietary supplementation is associated with an increase in muscle mass and a decrease in body fat percentage. Studies have highlighted the benefits of plant protein supplements, in particular the excellent nutritional profile of pea protein supplements. Aim of the study - analyse the effect of a pea protein supplement on changes in body composition during regular physical activity. Objectives - to create a study group (38 participants) and a control group (30 participants) consisting of “DCH studija” gymnasts. Participants in the study and control groups underwent bioimpedance measurements at baseline and at the end of the study. Participants in the study group took a pea protein supplement in addition to attending regular “DCH studija” group classes. At the conclusion of the study, participants completed a questionnaire designed by the author that assessed personal beliefs about the health effects of physical activity and subjective evaluation of the product. Whether there were statistically significant differences in bioimpedance measurements at baseline and at the end of the study, and whether there were statistically significant differences in measurement results between the study and control groups were analysed. The study group's beliefs about the health effects of physical activity and subjective product assessment and the relationship between bioimpedance measurements and demographic data were analysed, as well as whether there were statistically significant relationships between participants' bioimpedance measurements among different demographic groups. Hypothesis - Daily pea protein supplementation, including regular physical activity, affects body composition. Results - Statistically significant differences were found among participants in the study group for all bioimpedance measurements at baseline and at the end of the study compared with participants in the control group, where no statistically significant differences were found for bioimpedance measurements before and after the study. The age of the study group members showed a statistically significant positive correlation with visceral fat ratio. Statistically significant differences were found between the sex of the study group and all bioimpedance measurements at baseline and at the end of the study. The educational level of the study group influences the perceived benefits of physical activity. Conclusions - Overall, the bioimpedance measurements of the study and control group participants at baseline and at the end of the study were within norm
Description: Uzturzinātne
Nutrition Science
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Maģistra darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.