Title: Ēdienkartes atbilstība un jauno sportistu uztura pratība Murjāņu sporta ģimnāzijā
Other Titles: Accordance of menu and the dietary habits of young athletes at Murjāņi Sports Gymnasium".
Authors: Jānis Leitis
Agate Miķelsone
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: Murjāņu sporta ģimnāzija;handbols;volejbols;jaunieši sportisti;skolas ēdienkarte;uztura pratība;mikroelementi;makroelementi;Murjāņi Sports Gymnasium;handball;volleyball;young athletes;school menu;nutrition practices;micronutrients;macronutrients.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Tēmas aktualitāte: Sabalansēts, atbilstošs uzturs ir nozīmīgs ne tikai sportiskajiem sasniegumiem, bet arī jauniešiem augšanas periodā, lai izvairītos no veselības problēmām, traumām, koncentrēšanas traucējumiem. Vecākiem bieži vien ir izšķiroša loma gan izglītošanā uztura jautājumos, gan uztura nodrošināšanā, taču, ņemot vērā to, ka Murjāņu sporta ģimnāzijā pusaudži dzīvo septiņas dienas nedēļā, šī loma jāuzņemas skolai un skolas ēdināšanas sistēmai. Pētījuma mēŗkis: Noskaidrot uztura atbilstību un uztura pratību Murjāņu sporta ģimnāzijas audzēkņiem. Hipotēze: Murjāņu sporta ģimnāzijas ēdienkarte nenodrošina jauniešus sportistus ar nepieciešamajām uzturvielām Pētījuma metodes raksturojums: Kvantitatīvs, aprakstošs. Ēdienkartes analīze veikta, izmantojot Igaunijas pārtikas sastāva datubāzi, uztura pratība 52 handbolistiem un volejbolistiem apzināta, izveidojot aptaujas anketu, kas balstīta uz diviem līdzīgiem pētījumiem un vienu validētu anketu. Rezultāti: Nedēļas vidējais iespējami uzņemamo kilokaloriju daudzums ir nepietiekams salīdzinājumā ar nepieciešamo. Līdzīga situācija ir ar olbaltumvielām (tikai vienā no dienām zēniem ir iespējams uzņemt maksimāli nepieciešamo) un ogļhidrātiem (zēniem netiek nodrošināta nepieciešamība pēc ogļhidrātiem, taču meitenēm ogļhidrātu daudzums vidēji ir pietiekams). Tauku saturs skolas ēdienkartē ir augstāks par rekomendējamo tauku normu zēniem un meitenēm - tas ievērojami pārsniedz rekomendējamo augšējo normas robežu abos dzimumos. Pie tam piesātināto tauku daudzums sasniedz 98% no kopējo tauku daudzuma. Ar skolas izveidoto ēdienkarti nav iespējams uzņemt atbilstošu kalcija (tikai divās dienās no septiņām kalcija daudzums ir pārliecinoši pietiekams) un D vitamīna daudzumu (divās tas vērtējams kā pietiekams). Secinājumi: Hipotēze apstiprinās – Murjāņu sporta ģimnāzijas ēdienkarte neatbilst 14- 18 gadus vecu jauniešu vajadzībām. Jaunieši jāizglīto par sabalansētu uzturu un tā nozīmi.
Background: Balanced and appropriate nutrition is important not only for athletic performance but also for young people during their growth period to avoid health problems, injuries, and concentration difficulties. Parents often play a crucial role in nutritional education and are the ones providing for their children's nutrition, however, considering that teenagers at Murjāņi Sports Gymnasium live there seven days a week, this responsibility should be taken by the school and its catering system. Objective: To determine the adequacy of nutrition and nutrition practices among students at Murjāņi Sports Gymnasium. Hypothesis: The school menu at Murjāņi Sports Gymnasium does not provide young athletes with the necessary nutrients. Methods: Quantitative, descriptive. The menu analysis was carried out using the Estonian Food Composition Database, and the nutrition practices of 52 handball and volleyball players were assessed using a survey questionnaire based on two similar studies and one validated questionnaire. Results: The average amount of kilocalories that could be consumed in a week is insufficient compared to what is necessary. A similar situation exists with proteins (boys can only consume the maximum recommended amount on one day) and carbohydrates (boys' needs for carbohydrates are not met, but girls' carbohydrate intake is on average sufficient). The fat content of the school menu is higher than the recommended fat limit for boys and girls, significantly exceeding the upper recommended limit for both genders. In addition, the amount of saturated fat accounts for 98% of the total fat content. It is not possible to consume adequate amounts of calcium (only two out of seven days provide a sufficient amount of calcium) and vitamin D through the school menu. Conclusions: The hypothesis is confirmed - the school menu at Murjāņi Sports Gymnasium does not meet the needs of 14–18-year-old teenagers. Young people need to be educated about balanced nutrition and its importance.
Description: Uzturzinātne
Nutrition Science
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Maģistra darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3_PIELIKUMS_aptaujas_anketa.pdfNoslēguma darba pielikums144.14 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Sabiedribas_veselibas_un_socialas_labklajibas_fakultate_UM_2023_Agate_Mikelsone_027004.pdfMaģistra darbs851.75 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
6_PIELIKUMS_MSG_KMI.xlsxNoslēguma darba pielikums19.11 kBUnknownView/Open    Request a copyopen_acces_locked
5_PIELIKUMS_edienkartes-uzturvielas-ar-grafikiem.xlsxNoslēguma darba pielikums283.4 kBUnknownView/Open    Request a copyopen_acces_locked
4­_PIELIKUMS_MSG_edienkartes.pdfNoslēguma darba pielikums676.9 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.