Title: Vegānisma ieguvumi un riski bērniem vecuma grupā no 1 līdz 16 gadiem
Other Titles: Benefits and risks of veganism for children aged 1 to 16 years
Authors: Vija Siliņa
Anita Briede
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: bērni;vegānisms;diēta;uzturvielas;children;vegan;diet;nutrient
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Vegānisms ar katru gadu kļūst populārāks visā pasaulē. Tiek lēsts, ka 10% pasaules iedzīvotāju ir pievērsušies veģetārai/vegānai diētai. Daudziem šī izvēle ir saistīta ar reliģiskiem aspektiem, citi pievēršas vegānismam, lai aizsargātu dzīvnieku tiesības, planētu un samazinātu vides piesārņojumu, bet vēl citi tāpēc, ka vegānisms ir sava veida moderns dzīvesveids. Neskatoties uz izvēles iemeslu, lielākā daļa ir pārliecināti, ka cilvēki var iztikt bez dzīvnieku produktiem savā uzturā un uzskata, ka tā ir veselīgāka alternatīva diētai bez ierobežojumiem. Lielākā daļa vegānu ir pieaugušie, tomēr laika gaitā vegānismam pievēršas aiz vien vairāk bērnu un pusaudžu, jo vai nu viņu vecāki arī ir vegāni vai arī jau apzinātākā vecumā viņi izdara savu izvēli, balstoties uz kādu no iepriekšminētajiem iemesliem. Ir zināms, ka vegānas diētas ievērošana jau pieaugušo vecumā ir riska faktors dažādu uzturvielu nepietiekamībai un deficītam, kas nozīmē, ka bērni un pusaudži ir pakļauti šim riskam vēl vairāk, jo viņu organisms vēl tikai attīstās un viņiem šīs uzturvielas ir vēl svarīgākas. Literatūras apskata mērķis bija atrast informāciju par ieguvumiem un riskiem, kas saistīti ar vegānas diētas ievērošanu bērnu un pusaudžu vecumā. Galvenais uzdevums bija atklāt, kuras ir biežākās uzturvielas, kas vegāniem trūkst, salīdzinot ar visēdājiem un kā tas var ietekmēt turpmāko bērnu un pusaudžu augšanu un attīstību. Pētījumā tika noskaidrots, ka vegānai diētai ir savi ieguvumi – bērniem un pusaudžiem retāk ir sastopama aptaukošanās, viņi uzņem vairāk šķiedrvielu un mazāk piesātināto taukskābju, kā arī viņiem kopumā ir labāka lipidogramma, salīdzinot ar visēdājiem, kas attiecīgi samazina kardiovaskulāro notikumu risku. Tomēr, neskatoties uz ieguvumiem, vegānismam ir arī riski. Šī pētījuma rezultātā tika atklāts, ka bērniem-vegāniem visbiežāk trūkst B12 vitamīns, cinks, dzelzs, jods, kalcijs, selēns, kā arī bažas raisa A un D vitamīna adekvāts līmenis. Visi šie mikroelementi ir ļoti svarīgi normālai organisma visu sistēmu attīstībai un to trūkums, īpaši bērnu vecumā, var atstāt neatgriezeniskas sekas uz visu atlikušo mūžu, kuras ir grūti vai pat neiespējami koriģēt. Vegānisma ilgtermiņa ietekme uz bērnu augšanu un attīstību pagaidām nav plaši pētīta, tomēr ir saprotams, ka jebkura strikta, ierobežojoša diēta ir saistīta ar riskiem, ka bērna organismam kāda uzturviela trūks. Pediatriem un ģimenes ārstiem zināšanas par bērna (un iespējams, vecāku) diētu ir ļoti svarīgas, jo tādējādi jau laicīgi var izsvērt riskus, ieplānot biežākas vizītes un asins analīzes, ja nepieciešams, kā arī informēt vecākus par pieejamajiem uztura bagātinātājiem un rekomendēt tos, ja rodas tāda nepieciešamība. Atslēgvārdi: bērni, diēta, vegānisms, uzturvielas
Veganism is becoming more and more popular every year. It is estimated that about 10% of the world’s population has adopted a vegetarian/vegan diet. For many, this choice is related to religious aspects, others turn to veganism to protect animal rights, the planet and to reduce environmental pollution, and still others because veganism and vegetarianism are a kind of modern way of life. Regardless of the reason why people have chosen a restricted diet, most of them believe that people can live without animal products in their diet and consider it a healthier alternative to an unrestricted diet. Most vegans are adults, however, over time, more and more children and teenagers turn to veganism, because either their parents are also vegan or they make their choice at a more conscious age, based on one of the above reasons. It is known that following a vegan diet in adulthood is a risk factor for insufficiency and deficiency of various nutrients, which means that children and adolescents are even more at risk because their bodies are still developing and for them these nutrients are even more important. The aim of the literature review was to find information on the benefits and risks associated with following a vegan diet in children and adolescents. The main task was to discover which are the most common nutrients that vegans lack compared to omnivores and how this can affect the future growth and development of children and adolescents. The study found that a vegan diet has its benefits - children and adolescents are less likely to be obese, they consume more fiber and less saturated fatty acids, and they generally have a better lipid profile compared to omnivores, which accordingly reduces the risk of cardiovascular events. However, despite the benefits, veganism also has its risks. As a result of this study, it was discovered that vegan children are most often deficient in vitamin B12, zinc, iron, iodine, calcium, selenium, and adequate levels of vitamins A and D are of concern. All these trace elements are very important for the normal development of all systems of the body, and their lack, especially in children's age, can have irreversible consequences for the rest of life, which are difficult or even impossible to correct. The long-term effects of veganism on the growth and development of children have not yet been widely studied, however, it is understood that any strict, restrictive diet is associated with the risks that the child's body will lack some nutrients. For pediatricians and family doctors, knowledge about the child's (and possibly the parents') diet is very important, as this allows them to weigh the risks in time, schedule more frequent visits and blood tests, if necessary, as well as inform parents about available nutritional supplements and recommend them if they arise such a need. Keywords: children, vegan, diet, nutrient
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.