Title: Vecāku šķēršļi bērnu vakcinācijai pret cilvēka papilomas vīrusu
Other Titles: Parental barriers for children vaccination against human papillomavirus
Authors: Vija Siliņa
Dita Šteinfelde
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Cilvēka papilomas vīruss;vakcinācija;vecāki;bērni;šķēršļi;Human papillomavirus;vaccination;parents;children;barriers
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Cilvēka papilomas vīrusa infekcija ir viena no visbiežāk sastopamajām seksuāli transmisīvām slimībām visā pasaulē, kura skar līdz pat 80% seksuāli aktīvo cilvēku dzīves laikā. Ir vairāk kā 200 CPV tipu, kurus var iedalīt zema un augsta riska genotipos. Zema riska genotipi izraisa gļotādas veidojumus, bet augsta riska genotipi var izraisīt onkoloģiskas saslimšanas. Svarīgi ir ievērot profilakses pasākumus, kas varētu pasargāt gan sievietes, gan vīriešus no CPV infekcijas un tās sekām. Viena no efektīvākajām aizsardzības metodēm ir CPV vakcinācija, kuru var veikt cilvēkiem no 9 līdz 45 gadiem, taču vakcinācijas lielākais ieguvums ir, ja vakcinācija tiek veikta līdz dzimumdzīves uzsākšanai, tāpēc bieži vien vecāki pieņem lēmumu par savu bērnu vakcināciju. Lai gan vakcinācija ir efektīva profilakses metode, vakcinācijas aptvere saglabājās zema ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Vecāki pauž vairākus šķēršļus, kāpēc netiek pieņemts lēmums par labu bērnu vakcinācijai. Šī pētījuma mērķis un ir noskaidrot un sistemātiski apkopot, kādi ir vecāku šķēršļi bērnu CPV vakcinācijai. Veicot meklēšanu, izmantojot atslēgas vārdus - human papilomavirus, parents, vaccination vai immunization, opinions vai attitude, vai reasons, divās datubāzēs PubMed un ScienceDirect, tika iegūti 2317 rezultāti, kuriem tika pielietoti filtri un piemēroti iekļaušanas un izslēgšanas kritēriji. Iekļaušanas kritēriji – pētījums publicēts pēdējo piecu gadu laikā, attīstītajās valstīs un ir angļu valodā; ir pieejams pilns teksts un pētījuma mērķa grupa ir vecāki. Literatūras apskatā tika iekļauti 36 pētījumi. 22 bija publicēti ASV un 14 Eiropā. No kuriem 18 ir kvalitatīvi pētījumi, 10 ir šķērsgriezuma pētījumi, četri jauktās pētījuma stratēģijas pētījumi, divi sistemātiski pārskati, viens randomizēti kontrolēts pētījums un viena meta etnogrāfija kvalitatīviem pētījumiem. Gan Eiropā, gan ASV publicētajos pētījumos visizplatītākie vakcinēšanās šķēršļi bija vecāku bailes no iespējamām vakcinēšanās blakusparādībām un bažas par vakcīnas drošumu; vecāku zināšanu, kā arī pieejamo informācijas materiālu trūkums; CPV vakcinācijas ietekme uz bērna dzimumdzīvi un bērnu vecums, kad jāuzsāk vakcinēšanās. Tikai ASV publicētajos pētījumos vecāki pauda arī citus vakcinācijas šķēršļus, piemēram, kā bērnu rases ietekme un uzskatu, ka pret bērniem attiecas kā pret statistikas datiem un “izmēģinājuma trusīšiem”. Savukārt Eiropā publicētajos pētījumos biežāk bija sastopami maldinoši uzskati par CPV vakcināciju un ar CPV saistītām saslimšanām vīriešiem. Gan Eiropā, gan ASV vecākus uztrauc kopīgas vakcinēšanās šķēršļu tēmas. Visizplatītākais vakcinēšanās šķērslis ir vecāku bailes no vakcīnu blakusparādībām un bažas par vakcīnu drošumu. Lai palielinātu CPV vakcinācijas aptveri ir nepieciešams izveidot viegli pieejamus informācijas materiālus, kuros ir apkopota informācija gan par CPV infekciju, tās izplatību un saistītām saslimšanām, gan arī par vakcīnu izstrādi, pielietošanu un ieguvumiem.
Human papillomavirus infection is one of the most common sexually transmitted diseases worldwide, affecting up to 80% of sexually active people during their lifetime. There are more than 200 types of HPV, which can be divided into low- and high-risk genotypes. Low-risk genotypes cause mucosal formations, while high-risk genotypes can cause oncological diseases. It is important to follow preventive measures that could protect both women and men from HPV infection and its consequences. One of the most effective methods of protection is the HPV vaccination, which can be given to people from 9 to 45 years of age, but the greatest benefit of vaccination is if it is carried out before the start of sexual life, so parents often make the decision to vaccinate their children. Although vaccination is an effective method of prevention, vaccination coverage remained low not only in Latvia, but throughout the world. Parents express several obstacles why they do not make a decision in favor of vaccinating their children. The purpose of this study is to find out and systematically collect what are the parents' barriers to children's HPV vaccination. Performing a search using the keywords - human papilloma virus, parents, vaccination or immunization, opinions or attitudes or reasons, in two databases, PubMed and ScienceDirect, yielded 2317 results, which were filtered and subjected to an inclusion and exclusion criteria.Inclusion criteria – research published within the last five years, in developed countries and in English; the full text is available and the target group of the study is parents. 36 studies were included in the literature review. 22 were published in the US,14 in Europe. Of which 18 are qualitative studies, 10 are cross-sectional studies, four are mixed research strategy studies, two are systematic reviews, one randomized controlled trial, one meta-ethnography of qualitative studies. In studies published in both Europe and the USA, the most common barriers to vaccination were parents' fear of possible vaccination side effects and concerns about vaccine safety; lack of parental knowledge, as well as available information materials; the effect of HPV vaccination on the child's sex life and the age of children when vaccination should be started. In studies published only in the US, parents also expressed other barriers to vaccination, such as the influence of children's race and the perception that children are treated as statistics and 'guinea pigs'. In studies published in Europe parents expressed other barriers to vaccination, such as, misleading beliefs about HPV vaccination and HPV-related diseases in men. In both Europe and US, parents are concerned about the common themes of vaccination barriers. The most common barrier to vaccination is parental fear of vaccine side effects and concerns about vaccine safety. In order to increase the coverage of HPV vaccination, it is necessary to create easily accessible information materials.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.