Title: Dzelzs deficīta anēmija grūtniecēm vegānēm – cik liela problēma?
Other Titles: Iron deficiency anemia during vegan pregnancy – how big of a problem?
Authors: Karlīna Elksne
Marina Audrupe
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Vegānisms;veģetārisms;grūtniecība;dzelzs deficīts;dzelzs deficīta anēmija;Veganism;vegetarianism;pregnancy;iron deficiency;iron deficiency anemia
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Ievads: Vegānisma popularitāte attīstītajās valstīs, ieskaitot Latviju, strauji pieaug. Tomēr vairāki avoti apgalvo, ka vegāniem un veģetāriešiem ir lielāks risks dzelzs deficīta attīstībai. Grūtniecības laikā dzelzs patēriņš palielinās, kas bieži noved pie dzelzs deficīta. Šī pētījuma mērķis ir izpētīt un salīdzināt dzelzs deficīta un dzelzs deficīta anēmijas biežuma atšķirības starp grūtniecēm vegānēm, veģetārietēm un visēdājām. Materiāli un metodes Tika veikts šķērsgriezuma pētījums. Dalībnieces tika intervētas par uztura un uztura bagātinātāju lietošanas paradumiem grūtniecības laikā. Dati par hemoglobīna un feritīna līmeņiem grūtniecības laikā tika iegūti no medicīniskas dokumentācijas - mātes pases. Dati tika analizēti, izmantojot IBM SPSS. Rezultāti Pētījumā piedalījās 206 sievietes (22 vegānes, 44 veģetārietes un 140 visēdājas). Pirmajā antenatālā apmeklējumā feritīna līmeni noteica 59,2% sieviešu. Starp tām dzelzs deficīts (feritīns <15,00 µg/L) bija 33,3% vegānēm, 40,6% veģetārietēm un 26,7% visēdājām. Atšķirība nebija statistiski nozīmīga (p=0,354). Grūtniecības laikā dzelzs deficīta anēmija attīstījās kopumā 25,4% pētījuma dalībnieču. Statistiski nozīmīga saistība starp uztura grupu un dzelzs deficīta anēmijas attīstības biežumu grūtniecības laikā netika atrasta (p=0,873). Vegānisms un veģetārisms grūtniecības laikā netika saistīti ar lielāku dzelzs deficīta biežumu (p=0,375). Grūtniecības laikā dzelzs preparātus lietoja 90,9% vegānu, 93% veģetāriešu un 84,3% visēdāju. Vegānes bija tendētas lietot dzelzs preparātus ilgāk nekā veģetārietes un visēdājas (H(2)=9,18, p=0,01). Mediānais dzelzs preparātu lietošanas ilgums nedēļās bija 22,5 (16,25-35) vegānu grupā, 15 (10,75-24,25) veģetāriešu grupā, 15 (11-22) visēdāju grupā. Secinājumi Vegānes un veģetārietes grūtniecības laikā ir pakļautas dzelzs deficīta riskam, tāpat kā visēdājas. Ne vegānisms, ne veģetārisms netika saistīti ar lielāku dzelzs deficīta un dzelzs deficīta anēmijas attīstības biežumu. Dzelzs deficīta anēmija grūtniecības laikā saglabājās kā valsts mēroga problēma.
Objectives The popularity of veganism has been steadily increasing in developed countries, including Latvia. However, several sources state that vegans and vegetarians are at higher risk of developing iron deficiency. During pregnancy, iron requirements increase, which often results in iron deficiency. The aim of this study is to investigate and compare the differences in the incidence of iron deficiency and iron deficiency anemia among pregnant vegan, vegetarian and omnivorous women in Latvia. Materials and Methods A cross-sectional study was conducted. Participants were interviewed regarding their dietary and supplement intake habits during pregnancy, and data on hemoglobin and ferritin levels were obtained from medical documentation - the mother's passport. Data were analyzed using IBM SPSS. Results 206 women participated in the study (22 vegans; 44 vegetarians and 140 omnivores). During the first antenatal visit, ferritin levels were determined in 59.2% of women. Among them, iron deficiency (ferritin<15.00µg/L) was present in 33.3% of vegans, 40.6% of vegetarians, and 26.7% of omnivores. The difference was not found to be significant (p=0.354). Iron deficiency anemia during pregnancy developed in a total of 25.4% of participants. No significant association between the diet group and anemia incidence during pregnancy was found (p=0.873). Veganism and vegetarianism were not associated with higher iron deficiency rates during pregnancy either (p=0.375). During pregnancy, 90,9% vegans; 93% vegetarians, and 84,3 % omnivores were taking iron supplements. Vegans tended to use iron supplements for longer than vegetarians and omnivores (H(2)=9.18,p=0.01). Median duration of iron supplement use in weeks was 22,5(16,25-35) in the vegan group, 15(10,75-24,25) in the vegetarian group, 15(11-22) in the omnivorous group. Conclusions Vegans and vegetarians are at risk of iron deficiency during pregnancy, as are omnivores. Neither veganism nor vegetarianism was associated with higher incidence of iron deficiency, iron deficiency anemia. Iron deficiency anemia during pregnancy remains a nationwide concern in all pregnancies, regardless of animal product consumption.
Description: Pediatrija
Pediatrics
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
IRON DEFICIENCY ANEMIA DURING VEGAN PREGNANCY.docxNoslēguma darba pielikums14.68 kBUnknownView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Medicinas_fakultate_MFp_2023_Marina_Audrupe_031567.pdfStudējošā pētnieciskais darbs813.72 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.