Title: Public Awareness of Ear Diseases, Hearing Management and Hearing Loss in Riga, Latvia
Other Titles: Sabiedrības informētība par ausu slimībām, to ārstēšanu un dzirdes zudumu Rīgā, Latvijā
Authors: Gunta Sumeraga
Vladislava Gavare
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Informētība;dzirdes zudums;ausu veselība;novēršana;Latvija.;Awareness;hearing loss;ear health;prevention;Latvia.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Mērķis: Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir norādījusi, ka ir steidzami jārīkojas, lai novērstu un ārstētu ausu slimības un dzirdes zudumu, lai gan sabiedrības informētība par audioloģiskiem jautājumiem nekad nav tikusi mērīta. Šī pētījuma mērķis bija novērtēt sabiedrības informētību par ausu slimību un dzirdes zuduma pārvaldību un profilaksi, izmantojot pašu izstrādātu anketu. Aptaujas anketa tika formulēta, pamatojoties uz Pasaules Veselības organizācijas materiāliem, koncentrējoties uz četrām jomām: zināšanām par zīdaiņu dzirdes zudumu, ausu tīrīšanas un ārstēšanas pārvaldību, nepietiekami novērtētiem ausu simptomiem, kas noved pie diagnostikas aizkavēšanās, un koncentrēšanos uz skaļu skaņu un trokšņa pārmērīgas iedarbības ietekmi. Rezultāti: Kopumā aptaujas anketas aizpildīja 296 cilvēki. Tika konstatēts, ka zināšanu vidējais rādītājs ir deviņi punkti, bet kopējais iespējamais rādītājs ir trīspadsmit punkti. Lielākā daļa respondentu (51,5 %) ieguva no 7 līdz 10 punktiem. Tika analizēti visi sociodemogrāfiskie un riska faktori, savukārt nozīmīga saistība tika konstatēta starp vecumu un izglītības pakāpi, kā arī starp nodarbinātības jomu un izglītības pakāpi. Secinājumi: Zināšanu līmeni par ausu slimībām, dzirdes pārvaldību un dzirdes zudumu ietekmē vairāki faktori, tostarp vecums, dzimums, izglītības līmenis un nodarbinātības joma. Iegūtie rezultāti liecina, ka ir nepieciešams turpināt iedzīvotāju izglītošanas programmas, kas vērstas uz dzirdes aizsardzību.
Objective: Public awareness of audiological issues has never been measured in the general public even if the World Health Organization (WHO) has noted a common urgent need for action to prevent and manage ear diseases and hearing loss. This study aimed to measure public awareness of the management and prevention of ear disease and hearing loss using a self-designed questionnaire. The questionnaire was formulated based on World Health Organization materials, focusing on four domains; knowledge of infant hearing loss, management of ear cleaning and treatment, underestimated ear symptoms leading to diagnostic delay, and focus on the effect of overexposure to loud sounds and noise. Results: A total of 296 people fully completed the questionnaires. The median knowledge score was found to be nine with a total possible score of thirteen. The majority of respondents (51.5%) scored from 7 to 10. All sociodemographic and risk factors were analysed, but the only significant associations were found between age and knowledge score as well as between occupation and knowledge score. Conclusions: The level of knowledge about ear diseases, hearing management, and hearing loss is influenced by several factors including age, sex, educational level, and occupation. The results showed a need for continuing people’s education campaigns, focused on hearing protection.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.