Title: Zobu higiēnistu zināšanas par organiskām (EKO, BIO) un dabīgām zobu pastām
Other Titles: Knowledge of dental hygienists about organic (ECO, BIO) and natural toothpastes
Authors: Anda Mironova
Marija Treimane
Zobārstniecības fakultāte
Faculty of Dentistry
Keywords: Zobu higiēnistu zināšanas;dabīga zobu pasta;organiski sertificēta zobu pasta;bioloģiskie sertifikāti;dabīgas zobu pastas sastāvs;ķīmiskas vielas zobu pastā.;Dental hygienists;natural toothpaste;organic toothpaste;organic certification;natural certification;natural toothpaste ingredients;chemicals in toothpaste.
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Anotācija Kvalifikācijas darba tēma ir “Zobu higiēnistu zināšanas par organiskām (EKO,BIO) un dabīgām zobu pastām. Darba mērķis: Izpētīt literatūru par organiskām un dabīgām zobu pastām, to sastāvu un marķējumu, kā arī noskaidrot kādas ir zobu higiēnistu zināšanas par tām. Pieprasījums pēc organiskas (EKO, BIO) un dabīgas zobu pastas veicina divi faktori – veselība un vide, bet diemžēl tikai tāpēc, ka kaut kas ir “dabīgs”, nenozīmē, ka tas ir arī drošs. Tēmas aktualitāte ir pamatojama ar to, ka joprojām tiek jaukti un nekorekti izmantoti jēdzieni “organisks”, “ekoloģisks”, “bioloģisks” un “dabīgs”, kā arī produkta labvēlīgā vai mazāk kaitīgā ietekme uz vidi var būt maldinoša, tādēļ vienīgais veids kā zināt, ka zobu pasta ir organiska (EKO,BIO) vai dabīga, ir atbilstošs sertifikāts. Pētījuma hipotēze: Zobu higiēnistu zināšanas par organisko (EKO, BIO) un dabīgo zobu pastu sastāvu un marķējumu ir nepietiekamas. Ar anketas palīdzību tika noskaidrotas zobu higiēnistu zināšanas par organiskas (EKO, BIO) un dabīgas zobu pastas sastāvu un sertifikātu marķējumu. Aptaujāti 50 Latvijā praktizējošie zobu higiēnisti ar atšķirīgu darba stāžu. Secinājumi: Eiropas savienībā nav juridiskas definīcijas organiskam, bioloģiskam vai ekoloģiskam kosmētikas līdzeklim, kas var radīt maldīgu priekšstatu un atšķirīgu izpratni par produktu. Zobu higiēnistu kļūdaini atzīmētie bioloģisko un dabīgo sertifikātu marķējumi aptaujas anketā liecina par viedokļu dažādību un nepietiekamām zināšanām. Viedokļi dalījās arī jautājumos par bioloģiskās kosmētikas procentuālajiem standartiem un ķīmisko sastāvu. Zobu higiēnistu zināšanas par organisko (EKO, BIO) un dabīgo zobu pastu sastāvu un marķējumu ir nepietiekamas.
The theme of the qualification work is “Knowledge of organic (ECO, BIO) and natural toothpaste by dental hygienists”. Purpose of the work: explore literature about organic and natural toothpastes, their composition and labelling, as well as explore the knowledge of dental hygienists about them. The demand for organic (ECO, BIO) and natural toothpaste is based on two factors = health and the environment, but unfortunately just because something is “natural” doesn't mean it's also safe. The fact that the terms “organic”, “ecological”, “organic” and “natural” are still mixed and incorrectly used, and that the beneficial or less harmful effects of the product on the environment can be misleading, therefore the only way of knowing that toothpaste is organic (ECO, BIO) or natural, is through an appropriate certificate. Study hypothesis: Tooth hygienists' knowledge of organic (ECO, BIO) and natural toothpaste composition and labelling is insufficient. The questionnaire established the knowledge of dental hygienists on the composition and certification labelling of organic (ECO, BIO) and natural toothpaste. 50 dental hygienists with different seniority were surveyed. Conclusions: in the European Union, there is no legal definition of organic or natural cosmetic product, which may lead to a misconception and a different understanding of the product. The erroneous answers about labelling of organic and natural certificates by dental hygienists in the questionnaire shows diversity of opinion and lack of knowledge. Opinions were also divided on the percentage standards and chemical composition of organic cosmetics. Tooth hygienists' knowledge of organic (ECO, BIO) and natural toothpaste composition and labelling is insufficient.
Description: Zobu higiēnists
Dental Hygiene
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo kvalifikācijas darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.