Title: Farmaceitu un farmaceitu asistentu attieksme, zināšanas par vakcināciju, vakcinācijas nepieciešamība pret ērču encefalītu.
Other Titles: Pharmacists and pharmacist assistant attitude, knowledge to vaccination, vaccination need to tick-born encephalitis vaccine.
Authors: Elita Poplavska
Evita Trimda
Farmācijas fakultāte
Faculty of Pharmacy
Keywords: Farmaceits;vakcinācija;vakcīna;informētība;attieksme;zināšanas;ērču encefalīts.;Pharmacist;vaccination;vaccine;awareness;attitude;knowledge;tick-borne encephalitis.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Anotācija Pētnieciskais darbs “Farmaceitu un farmaceita asistentu attieksme un zināšanas par vakcināciju, vakcinācijas nepieciešamība pret ērču encefalītu” izstrādāts no 2023. gada janvāra līdz 2023. gada aprīlim. Ievads. Mūsdienās vakcinācijas jautājumi ir kļuvuši ļoti aktuāli. Saistībā ar COVID-19 pandēmiju tika novēroti dažādi vakcinācijas kustību scenāriji. Tā kā farmaceits, farmaceita asistents ir viens no pieejamākajiem veselības aprūpes speciālistiem, ir svarīgi noskaidrot šo profesionāļu attieksmi un zināšanas vakcinācijas jautājumos, kā arī vakcinācijas nepieciešamība pret ērču encefalītu. Jo zinošāki speciālisti, jo informētāks pacients. Mērķis. Novērtēt un izanalizēt farmaceitu un farmaceita asistentu zināšanas un attieksmi par vakcinācijas jautājumiem. Materiāli un metodes. Brīvprātīga, anonīma anketēšana. Kvantitatīvā šķērsgriezuma pētījumā piedalījās 102 respondenti – 62 farmaceitu un 42 farmaceita asistentu. Iegūto datu apstrādei izmantota datu apstrādes sistēma IBM SPSS Statistics un MS Excel. Rezultāti. 85 % no respondentiem atzina, ka nevēlētos veikt vakcināciju aptiekā, lai gan pētījumā netika analizēti iemesli, tas varētu būt saistīts ar jau tā lielo noslodzi aptiekā, vai arī kompetenču trūkumu vakcinācijas jautājumos. Atlasot informāciju, farmācijas speciālisti visbiežāk izvēlas tieši zinātniskās publikācijas, līdz ar to iegūst kvalitatīvu informāciju. Secinājumi. MK 330. kab. noteikumos tiek aprakstītas prasības vakcinācijas veicējiem Latvijā. Patreiz vakcināciju var veikt tikai ārstniecības personas. Respondentu attieksme pret vakcināciju ir pozitīva, bet pašnovērtējums par vakcinācijas zināšanu līmeni ir visai zems – 85 % - uzskata, ka viņiem nav pietiekamas zināšanas vakcinācijas jautājumos. Lai nodrošinātu vakcinēšanos aptiekā ir jāveic vēl ļoti liels darbs – likumdošanas aktu maiņa, aptieku telpu, aprīkojuma pielāgošana vakcinēšanās prasībām, jāizstrādā likumi, kas regulētu farmaceita tiesības un atbildību šajā procesā. Atslēgas vārdi. Farmaceits, vakcinācija, vakcīna, informētība, attieksme, zināšanas, ērču encefalīts.
Annotation The research work "Attitudes and knowledge of pharmacists and pharmacist assistants about vaccination and the need for vaccination against tick-borne encephalitis" was carried out from January 2023 to April 2023. Introduction. Nowadays, vaccination issues have become very topical. In the context of the COVID-19 pandemic, different scenarios of vaccination movements were observed. As pharmacist, pharmacist assistant is one of the most accessible health professionals, it is important to find out the attitudes and knowledge of these professionals on vaccination issues as well as the need for vaccination against tick-borne encephalitis. The more knowledgeable the professionals, the more informed the patient. Objective. To assess and analyse the knowledge and attitudes of pharmacists and pharmacist assistants on vaccination issues. Materials and methods. Voluntary, anonymous questionnaire. 102 respondents - 62 pharmacists and 42 pharmacy assistants - participated in a quantitative cross-sectional study. IBM SPSS Statistics and MS Excel were used for data processing. Results. 85% of the respondents admitted that they would not be willing to vaccinate in a pharmacy, although the reasons were not analysed in the study, this could be due to the already high workload in the pharmacy, or lack of competence in vaccination issues. When selecting information, pharmacists are more likely to choose scientific publications, thus obtaining high quality information. Conclusions. Cabinet Regulation 330 describes the requirements for vaccinators in Latvia. Currently, only medical practitioners can vaccinate. Respondents' attitudes towards vaccination are positive, but self-assessed vaccination knowledge is quite low - 85% feel they do not have sufficient vaccination knowledge. A lot of work is still needed to ensure vaccination in pharmacies - changing legislation, adapting pharmacy premises and equipment to vaccination requirements, developing laws to regulate pharmacists' rights and responsibilities in this process. Keywords. Pharmacist, vaccination, vaccine, awareness, attitude, knowledge, tick-borne encephalitis.
Description: Farmācija
Pharmacy
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.