Title: Magnija saturošo uztura bagātinātāju lietošana un analīze
Other Titles: Usage and analysis of magnesium containing food supplements
Authors: Dace Bandere
Jānis Osītis
Farmācijas fakultāte
Faculty of Pharmacy
Keywords: uztura bagātinātāji;kvantitatīvais sastāvs;marķējums;atbilstība;magnija sāļi;magnijs uzturā.;food supplements;quantitative composition;label;compilance;magnesium salts;magnesium in diet.
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Osītis J., (2020) Magnija saturošo uztura bagātinātāju lietošana un analīze. Pētnieciskais darbs. Zinātniskā vadītāja Dr.pharm. Dace Bandere. Rīgas Stradiņa universitāte, 26 lpp., 8 pielik., 5 att., bibl. 60 nos. Latviešu un angļu val. Palielinoties uztura bagātinātāju pieejamībai tirgū, pieaug arī pieprasījums preparātiem, kuri satur magniju. Patērētāji arvien vairāk izvēlas uztura bagātinātājus, kā pirmās izvēles preparātus dažādu veselības problēmu gadījumā. Kvalifikācijas darbā tiek apskatīts, kas ir uztura bagātinātāji, kādi ir to aprites noteikumi, uzturvērtība, dažādu magnija sāļu izmantošana uztura bagātinātājos, cilvēku grupas un indikācijas, kuru gadījumā tos var lietot. Veicot informācijas apskati par magniju redzams, kāda ir tā darbība organismā – farmakodinamika un farmakokinētika, mijiedarbība ar citām minerālvielām un aktīvajām vielām, kā arī to, kādi ir novērojumi pārdozēšanas un blakusparādību gadījumos. Ar pētījuma palīdzību tiek raksturota dažādu, magniju saturošu, uztura bagātinātāju sastāva atbilstība EK ieteikumiem par “pielaidēm attiecībā uz vitamīniem un minerālvielām uztura bagātinātājos”.
Osītis J., (2020) Usage and analysis of magnesium containing food supplements. Research. Scientific consultant Dr.pharm. Dace Bandere. Riga Stradiņš University, pp. 26, attachments 8, fig. 5, 60 bibliograpghic sources in Latvian and English. With the increasing availability of food supplements on the market, there is also demand for magnesium containing food supplements. Consumers are choosing dietary supplements as first choice medicine for various health problems. This study looks at what are food supplements, legal framework for their circulation, nutritional value, use of different magnesium salts in food supplement production and groups of people and indications in which they may be used. Viewed information about magnesium shows its functions in the human body – pharmacodynamics and pharmacokinetics, interactions with other minerals and different active substances, and records about overdose events and side effects. Study describes compilance of different magnesium containing food supplements based on European Comissions guidelines on “Tolerances for vitamins and minerals in food supplements”.
Description: Farmācija
Pharmacy
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.