Title: A Literature Review on the Effects of Micro and Nano Plastics on Personal Care and Cosmetic Products
Other Titles: Literatūras apskats par mikro un nano plastmasas ietekmi uz personīgās higiēnas un kosmētikas līdzekļiem
Authors: Žanna Martinsone
Sabarish Krishna Ravindran
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Mikroplastmasa kosmētikā;nanodaļiņas kosmētikā;valdības noteikumi par plastmasu;ES tiesību akti par plastmasu;mikrolodītes;plastmasas ietekme uz veselību;Microplastics in cosmetics;nanoparticles in cosmetics;governmental regulations on plastics;EU legislations on plastics;microbeads;health consequences of plastics
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Plastmasas ir kļuvušas par nepieciešamību, no kuras nevar izvairīties kopš 1950. gada, kad tās pirmo reizi tika ražotas komerciālai lietošanai, neskatoties uz to, ka to izmantošana nav īpaši vēlama. Lai gan bija vajadzīgs zināms laiks, līdz cilvēki saprata, ka plastmasas negatīvā ietekme pārsniedz to labvēlīgo ietekmi, cilvēki galu galā varēja gūt labumu no plastmasas dažādos veidos. Plastmasa ir mikroplastmasas avots. Raugoties no globālās perspektīvas, mikroplastmasas izplatība kosmētikā un citos personīgās higiēnas līdzekļos nerada lielas bažas. Tagad, kad literatūras pētījums ir pabeigts, tas koncentrēsies uz mikro- un nanoplastmasas ietekmi personīgās higiēnas un kosmētikas līdzekļos. Mikroplastmasas un nanoplastmasas pilnīga izskaušana ir ārkārtīgi sarežģīta un dārga. Tāpēc ir jāveic pasākumi, lai nodrošinātu dabiski bioloģiski noārdāmu materiālu izmantošanu, nevis plastmasu. Valdībai ir jāievieš stingri noteikumi un intensīvi jāstrādā pie kvalitātes kontroles. Sabiedrības uzmanība ir jāpievērš mikro un nano plastmasai.
Plastics have developed into a necessity that cannot be avoided since 1950, when they were first made for commercial usage, despite the fact that their use is not very desirable. Although it took some time for individuals to realize that the negative effects of plastics outweighed their beneficial effects, humans were ultimately able to gain from plastics in a variety of ways. Plastics are the source of microplastics (MPs) and Nano plastics (NPs). When seen from a global perspective, the prevalence of microplastics in cosmetics and other personal care products is not a big concern. So now that the literature study is complete, it will concentrate on the effects of MPs and NPs in personal care and cosmetic items. Complete eradication of MPs and NPs is extremely difficult and costly. Therefore, measures must be taken to assure the usage of naturally biodegradable materials as opposed to plastics. The government must enact stringent regulations and work intensively on quality control. Micro and nano plastics must be brought to the attention of the public.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.