Title: Shoulder Pain and Disorders among Blue-collar Workers
Other Titles: Plecu sāpes un funkcionālie traucējumi fiziskā darba veicējiem
Authors: Žanna Martinsone
Carlo Casa
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Plecu;muskuļu un skeleta sistēmas traucējumi;MSD;plecu sāpes;rotatora aproce;rotatora manžetes traumas;strādnieki;fiziskā darba strādnieki;riska faktori;iedarbība;biomehāniskie;psihosociālie;pieskaitāmie;nogurums;slodze;fiziskais darbs;Shoulder;musculoskeletal disorder;MSD;shoulder pain;rotator cuff;rotator cuff injury;blue-collar workers;manual workers;risk factors;exposures;biomechanical;psychosocial;overhead;fatigue;load;physical work
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Šajā literatūras pārskatā tiek apspriests, cik svarīgi ir atpazīt fiziska darba strādnieku aroda ekspozīciju. Skeleta-muskuļu sistēmas traucējumi, kas saistīti ar darba vides riska faktoru iedarbību, ir kļuvuši par arvien pieaugošu zinātnesieku intereses un izpētes priekšmetu, galvenokārt saistībā ar šādu traucējumu agrīnu skrīningu, diagnostiku un profilaksi. Pēdējā desmitgadē ir apzināta un pētīta aroda ekspozīcija (biomehāniskā un psihosociālā), taču trūkst vienotas pētījumu sistēmas un metodiskās vadlīnijas, lai salīdzinātu dažādas darba vides un darbinieku individuālos faktorus. Liela uzmanība ir pievērsta plecu muskuļu un skeleta sistēmas slimībām, kas mūsdienās skar lielāko daļu pieaugušo strādājošo iedzīvotāju, īpaši, ja tie saistīti ar profesiju, kurā nepieciešams fizisks darbs. Mērķis ir analizēt cēloņsakarību starp biomehānisko un psihosociālo iedarbību ar muskuļu un skeleta sistēmas traucējumiem fiziska darba veicējiem, kā arīagrīnas skrīninga un rehabilitācijas metožu iespējas. Rezultāti: Ir pierādīts, ka plecu locītavas muskuļu sistēmas traucējumi ir sāpju, invaliditātes, slimības prombūtnes un darba zaudēšanas cēlonis darbiniekiem, kā arī vienlaikus smags slogs veselības aprūpes sistēmai no finansiālā un personiskā viedokļa. Ļoti līdzīgās klīniskās izpausmes un simptomatoloģijas dēļ ir radušās grūtības precīzas plecu locītavas traucējumu diagnozes noteikšanā. Problēmas pieauga arī darba vidē, kur darbinieki ir maz vai nav pasargāti no šādiem sasprindzinājumiem un traumām ar mazām iespējām agrīnā stadijā saņemt medicīnisko palīdzību un efektīvas rehabilitācijas programmas. Secinājumi: Rezultāti apstiprina ciešu saikni starp riska faktoru klātbūtni un plecu locītavas traucējumiem, turpretim joprojām pastāv nenoteiktība un pierādījumu trūkums par efektīvām un uzticamām skrīninga un/vai diagnostikas metodēm darba vietā un efektīvu rehabilitācijas programmu trūkumu.
Introduction: Musculoskeletal disorders related to workplace have become a growing subject of interest and research among scientific community, mostly regarding the early screening, diagnosis and prevention of such disorders. Over the last decade occupational exposures (biomechanical and psychosocial) have been identified and studied, though lacking a unified system of research and methodological guidelines to compare different work environments and subjective factors of workers. Great focus has been placed upon shoulder musculoskeletal disorders, which nowadays affects majority of adult working population, especially when related to occupation requiring manual, physical work. This literature review discussed the importance of recognition of occupational exposures among manual workers. The aim is to analyze the relationship of causality between biomechanical and psychosocial exposures with musculoskeletal disorders of the shoulder in manual workers and the possibility of early screening and rehabilitation methods. Results: Shoulder MSD have been demonstrated to be the cause of pain, disability, sickness absence and job loss for workers and the same time a heavy burden on healthcare system from a financial and personal perspective. Difficulties have been encountered in the establishment of a precise diagnosis of shoulder disorders, due to the very similar clinical presentation and symptomatology. Problems surged also in working environment, where workers are little or no protected from such strains and injuries with little possibilities to access medical help in early stages and effective rehabilitation programs. Conclusion: The results confirm a strong relationship between presence of risk factors and shoulder disorders, whereas uncertainty and lack of evidence remains for efficient and reliably screening and/or diagnostics methods in workplace settings and for lack of effective rehabilitations programs.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.