Title: Cancer Risks Among Radiological Workers
Other Titles: Vēža risks radioloģijas darbinieku vidū
Authors: Darja Kaļužnaja
Maryam Isam Adnan Al-Ameri
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Radiologi;audzēja risks;jonizējošais starojums;aizsradzības pasākumi;radioloģisko attēlu izstrāde.;Radiologists;Cancer risks;Ionizing radiation;Protective equipment;Development of radiological images.
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Ievads: Jonizējošajam starojumam ir augsts enerģijas līmenis, kas lielās devās rada negatīvu ietekmi uz cilvēka šūnām. Jonizējošais starojums tiek izmantots medicīnisko attēlu veidošanā un ir izmantots dažādās medicīnas jomās kopš tā atklāšanas 1896. gadā. Dažādi pētījumi apstiprina saistību starp ekspozīciju jonizējošām starojumam un vēža attīstību. Lai gan jonizējošā starojuma izmantošana ir palielinājusi dažādu slimību diagnostikas un ārstēšanas kvalitāti un precizitāti, tā ir palielinājusi arī ekspozīciju jonizējošam starojumam šīs jomas veselības aprūpes darbinieku vidū. Mērķis: Šī pētījuma mērķis ir analizēt vēža izplatību veselības aprūpes darbinieku vidū, kuri ir pakļauti jonizējošajam starojumam ikdienas darbā, īpaši to, kas strādā par: diagnostikas radiologiem, intervences radiologiem, kodolradiologiem, radioloģijas tehniķiem un medmāsām. Tiek apspriesti dažādi aizsardzības pasākumi, to ietekme un atbilstība. Metodoloģija: Lai sasniegtu rezultātus, tika apkopoti dažādi avoti, izmantojot atbilstošus rakstus, grāmatas, zinātniskos rakstus un žurnālus no visas pasaules dažādos laika posmos. Izmantotās datu bāzes bija PubMed un ScientDirect. Secinājums: Veselības aprūpes darbinieku grupām, kas pirmo reizi pakļautas jonizējošajam starojumam 19. gadsimta sākumā, ir lielāks risks dažāduaudzēju attīstībai, salīdzinot ar vispārējo populāciju. Šis stāvoklis ir mainījies pēc dažādu aizsardzības pasākumu un radiācijas aizsardzības līdzekļu ieviešanas. Veselības aprūpes darbiniekiem, kuri ir pakļauti jonizējošā starojuma iedarbībai, audzēja risks nav būtisks, salīdzinot ar citiem iedzīvotājiem.
Introduction: Ionizing radiation carries high energy levels that is known to cause adverse effect on the human cells at high doses. Ionizing radiation is utilized in medical imaging and has been used in different medical fields since its discovery in 1896. Different studies have shown a clear correlation between exposure to ionizing radiation and cancer development. Although usage of ionizing radiation has increased the quality and precision on the diagnosis and treatment of different diseases, it has also increased the exposure of ionizing radiation among health care workers in this field. Aim: This study aims to analyse the cancer prevalence among health care workers exposed to ionizing radiation on their everyday life especially those working as: diagnostic radiologists, interventional radiologists, nuclear radiologists, radiologic techniques and nurses. Different protective measures, their effects and compliance are discussed. Methodology: In order to achieve results, different sources were collected using relevant articles, books, research papers and journals from all over the world from different period of time. PubMed and ScientDirect were the databases used. Conclusion: First exposed groups of health care workers to ionizing radiation in the early 19th has a higher risk of developing different cancers in comparison to general population. This condition has changed after implementing different protective measures and radiation protection equipment. No significant increase in cancer risks is seen among health care workers occupationally exposed to ionizing radiation in comparison to the general population.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.