Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorMaija Dambrova-
dc.contributor.advisorEdgars Liepiņš-
dc.contributor.authorKristaps Krims-Dāvis-
dc.contributor.otherFarmācijas fakultātelv-LV
dc.contributor.otherFaculty of Pharmacyen-UK
dc.date.accessioned2023-02-15T22:22:50Z-
dc.date.available2023-02-15T22:22:50Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttps://dspace.rsu.lv/jspui/handle/123456789/10547-
dc.descriptionKlīniskā farmācijalv-LV
dc.descriptionClinical Pharmacyen-UK
dc.descriptionVeselības aprūpelv-LV
dc.descriptionHealth Careen-UK
dc.description.abstractKarnitīns ir endogēna molekula, kas ir nepieciešama garķēžu taukskābju mitohondriālā enerģijas metabolisma procesa nodrošināšanai. Karnitīnu var uzņemt ar pārtiku, bet organisms var to iegūt arī biosintēzes procesā. Karnitīna metabolisma rezultātā veidojas timetilamīna N-oksīds (TMAO). Neraugoties uz to, ka paaugstinātas TMAO koncentrācijas tiek saistītas ar paaugstinātiem veselības riskiem un kardiovaskulārajām slimībām, 2. tipa cukura diabētu un nieru darbības traucējumiem, karnitīns turpina būt populārs uztura bagātinātājs, īpaši sportistu vidū. Lai precizētu informāciju par karnitīna biopieejamību un tā uzņemšanas saistību ar paaugstinātām TMAO koncentrācijām, klīniskā pētījuma ietvaros tika analizēti veselu voluntieru asins un urīna paraugi pēc karnitīna saturošu uztura bagātinātāju vienreizējas un atkārtotas uzņemšanas. Pētījuma rezultāti liecina, ka karnitīna biopieejamība ir zema, tā plazmas koncentrācija netiek ievērojami paaugstināta, jo karnitīns tiek strauji izvadīts ar urīnu. Turpretim karnitīna uzņemšana izsauc ievērojamu TMAO plazmas koncentrācijas pieaugumu, tai ātri sasniedzot un pat vairākas reizes pārsniedzot literatūrā aprakstītos potenciāli veselībai kaitīgos līmeņus. Balstoties uz iegūtajiem rezultātiem, var secināt, ka karnitīna uzņemšana ievērojami vairāk paaugstina TMAO nekā karnitīna koncentrāciju organismā.lv-LV
dc.description.abstractCarnitine is an endogenous molecule that is necessary for mitochondrial energy metabolism of long-chain fatty acids. Carnitine can be taken with food or biosynthesized in the body as well. Metabolism of carnitine results in the formation of trimethylamine N-oxide (TMAO). Despite elevated TMAO concentrations being associated with increased health risks and cardiovascular disease, type 2 diabetes and kidney dysfunction, carnitine continues to be a popular dietary supplement, especially among athletes. To clarify information about the bioavailability of carnitine and the relationship between its intake and elevated TMAO concentrations, blood and urine samples of healthy volunteers were analyzed as part of a clinical study after single and repeated intake of carnitine containing food supplements. The results of the study show that the bioavailability of carnitine is low; its plasma concentration is not significantly increased, because carnitine is rapidly excreted in the urine. In contrast, carnitine intake causes a significant increase in TMAO plasma concentration, rapidly reaching and multiple times exceeding the potentially harmful levels described in the literature. Based on the obtained results, it can be concluded that intake of carnitine increases TMAO significantly more than the concentration of carnitine in the body.en-UK
dc.language.isolv-LV-
dc.publisherRīgas Stradiņa universitātelv-LV
dc.publisherRīga Stradiņš Universityen-UK
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess-
dc.subjectKarnitīnslv-LV
dc.subjecttrimetilamīna N-oksīdslv-LV
dc.subjectkardiovaskulārās slimībaslv-LV
dc.subjectCarnitineen-UK
dc.subjecttrimethylamine N-oxideen-UK
dc.subjectcardiovascular diseasesen-UK
dc.titleVeselu voluntieru uztura paradumu saistība ar karnitīna un trimetilamīna N-oksīda koncentrācijām asins un urīna paraugos.lv-LV
dc.title.alternativeConnection between dietary habits of healthy volunteers and carnitine, trimethylamine N-oxide concentrations in blood and urine samples.en-UK
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen-UK
Appears in Collections:Maģistra darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.