Title: Pieaugušu cilvēku viedoklis par nepareizas stājas ietekmi uz muguras veselību
Other Titles: Opinions of adults on the effects of poor posture on spinal health
Authors: Dina Berloviene
Laura Hartmane
Liepājas filiāle
Liepāja branch
Keywords: nepareiza stāja;muguras veselība;nepareizas stājas cēloņi;pareiza stāja.;incorrect posture;spinal health;causes of incorrect posture;correct posture.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: ANOTĀCIJA Kvalifikācijas darba autore Laura Hartmane, RSU sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultātes Liepājas filiāles nepilna laika klātienes 1. līmeņa augstākās izglītības profesionālās studiju programmas “Veselības sporta speciālists” studente, izstrādāja Kvalifikācijas darbu “Pieaugušu cilvēku viedoklis par nepareizas stājas ietekmi uz muguras veselību”. Pētījuma mērķis ir noskaidrot pieaugušo cilvēku viedokli par nepareizas stājas ietekmi uz muguras veselību. Izvirzītais pētījuma jautājums: Kāds ir pieaugušu cilvēku viedoklis par nepareizas stājas ietekmi uz muguras veselību? Pētnieciskie uzdevumi: Apzināt sieviešu un vīriešu viedokli par nepareizu stāju un muguras veselību. Salīdzināt sieviešu un vīriešu viedokli par nepareizu stāju un muguras veselību. Darba aktualitāte balstīta uz to, ka līdz ar tehnoloģiju ienākšanu cilvēku dzīvē, cilvēkiem pietrūkst fizisko aktivitāšu, kas ietekmē cilvēka veselību, tai skaitā arī muguras veselību un stāju. Tādēļ ir svarīgi veicināt cilvēkiem apziņu, ka fiziskās aktivitātes ir cilvēku veselības uzturētāja. Anketas aptaujas rezultātos tika secināts, ka lielākajai daļai respondentu ir aktuāla pareizas stājas nozīme un tās ietekme uz muguras veselību, bet laika trūkuma dēļ tam netiek pievērsta pietiekoša uzmanība. Tā kā respondentu īpatsvars starp sievietēm un vīriešiem bija atšķirīgs ( 28,8% (15) vīriešu un 71,2% (37) sieviešu ), bija grūti salīdzināt vīriešu un sieviešu viedokli. Kvalifikācijas darbs ir izmantojams fitnesa trenera darbā, lai veicinātu pareizas stājas veidošanu un uzlabošanu. Atslēgasvārdi: nepareiza stāja, muguras veselība, nepareizas stājas cēloņi, pareiza stāja. Kvalifikācijas darbs sastāv no: 38 lpp., 9 attēliem, 1 tabulas, 51 izmantotās literatūras latviešu, angļu un krievu valodā ar 4 pievienotiem pielikumiem.
ABSTRACT Author of work, Laura Hartmane, 3rd year student of the part-time full-time 1st level Higher professional study program “Healt and Sport Specialist” of the Liepaja branch of Rigas Stradina University’s Faculty of Public Health and Social Welfare, developed the qualification thesis “Adults opinion on the impact of incorrect posture on spinal health”. The goal of the study is to determine the opinion of adults about the impact of incorrect posture on spinal health. What is the opinion of adults about the impact of incorrect posture on spinal health? Research tasks: To find out women’s and men’s opinion about bad posture and spinal health. To compare women’s and men’s opinions about bad posture and spinal health. Qualification work ir based on the fact that technology overcomes peoples lives, people lack physical activities that affect human health, including spinal health and posture. Therefore, it is important to promote peopl’s awareness that physical activity is a supporter of human health. The result of the questionnaire survey concluded that the importance of correct posture and its effect on spinal health is important to most of respondents, but due to lack of time, insufficient attention is paid to it. Since the proportion of respondents was different between women and men (28.8%(15) men and 71.2%(37) women), it was difficult to compare the opinions of men and women. The qualification work can be used in the work of a fitness trainer to promote the formation and improvement of correct posture. Keywords: incorrect posture, spinal health, causes of incorrect posture, correct posture. The qualification work consists of: 37 pages, 9 pictures, 1 table, 51 references in Latvian, English and Russian with 4 appendices.
Description: Veselības sporta speciālists
Health Sport Specialist
Izglītība, pedagoģija un sports
Education, Pedagogy and Sports
Appears in Collections:Studējošo kvalifikācijas darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.