Title: Atskurbināšanas pakalpojuma sniegšanas aktuālās tiesiskās problēmas Latvijā.
Other Titles: Current legal problems of providing sober service in Latvia.
Authors: Aldis Lieljuksis
Veronika Sproģe-Saksone
Juridiskā fakultāte
Faculty of Law
Keywords: atskurbināšanas pakalpojums;alkohola reibums;brīvības ierobežojums;cilvēka cieņa;sober service;alcohol intoxication;restriction of freedom;human dignity
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Maģistra darba “Atskurbināšanas pakalpojuma sniegšanas aktuālās tiesiskās problēmas Latvijā” aktualitāte, Latvijas Republikas atskurbināšanas pakalpojuma nodrošināšana, iezīmējās jau 1991. gadā, kad tika paredzēts veselības aizsardzības iestādēm nodot atskurbināšanas pakalpojuma funkciju. Tomēr vēl joprojām par atskurbināšanas pakalpojuma funkciju nodrošināšanu nav nozīmēta neviena atbildīgā iestāde. Daudzu gadu garumā nav atrisināti ar atskurbināšanas pakalpojuma sniegšanas organizēšanu un finansēšanu saistīti jautājumi, esošā atskurbšanas pakalpojumu organizēšanas un sniegšanas prakse nav efektīva, nav pilnībā noteiks atskurbināšanas pakalpojuma normatīvais regulējums, pakalpojuma nodrošinājums un kvalitāte ir ļoti atšķirīga, gan raugoties uz sniegšanas apjomu, gan pakalpojuma izmaksām. Līdz šim tikai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir apkopojusi pašvaldību viedokli par atskurbināšanas pakalpojuma organizēšanu, kā arī ir sastādījis vairākus informatīvos ziņojumus "Par atskurbināšanas pasākumiem pašvaldībās" ar konkrētiem priekšlikumiem, lai novērstu atskurbtuvju darbību trūkumus. Tomēr atbildīgās valsts iestādes, tā arī nespēja vienoties par vienas valsts pārvaldes iestādes noteikšanu, kas pilnībā būtu atbildīga par atskurbināšanas pakalpojuma organizēšanu, nepieciešamā budžeta finansējuma pieprasījuma sagatavošanu, kā arī vienotas politikas veidošanu un normatīvā regulējuma izstrādi saistībā ar minētā pakalpojuma organizēšanu. Darba autore sava darba mērķa ietvaros ir analizējusi un pētījusi Latvijas tiesisko regulējumu, kā arī apskatījusi Igaunijas un Polijas regulējumu attiecībā uz atskurbināšanas pakalpojumu organizēšanu un nodrošināšanu. Tāpat darba ietvaros tika apskatīts atskurbināšanas pakalpojums dažādās Latvijas pašvaldībās. Pētījuma rezultāti norāda uz esošā regulējuma nepietiekamību atskurbināšanas pakalpojuma sniegšanā. Uz iegūtās un izanalizētās informācijas bāzes autore ir izstrādājusi konkrētus priekšlikumus atskurbināšanas pakalpojuma tiesiskā regulējuma pilnveidei.
The Master's thesis on “Current legal problems of providing sober service in Latvia” topicality of the work, the provision of the sober service of the Republic of Latvia, was already marked in 1991, when it was planned to transfer the function of the sober service to health care institutions. However, no authority has yet been designated to provide the functions of the sober service. For many years, issues related to the organization and financing of the supply of sober services have not been resolved, the current practice of organization and provision of sober services is not fully regulated, the provision and quality of the sober service is very different. Only Ministry of Environmental Protection and Regional Development has gathered the opinions of local governments on the organization of sober service, as well as compiled several informational reports with concrete proposals to eliminate the shortcomings. However, the responsible state institutions were also unable to agree on the determination of one state administrative institution, which would be fully responsible for the organization of the sober service, the preparation of the necessary budget funding request, as well as the creation of a unified policy and the development of the regulatory framework in connection with the organization of the service. Within the aim of work, the author has analyzed and researched the Latvian legal framework for the organization and provision of sober services in various Latvian municipalities. The results of the research indicate the inadequacy of the existing regulation in the provision of the sober service. Based on the obtained and analyzed information author has developed specific proposals for the improvement of sober services.
Description: Tiesību zinātne
Law Science
Tiesību zinātne
Law Science
Appears in Collections:Maģistra darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.