Please use this identifier to cite or link to this item: 10.25143/amhr.2022.XV.07
Title: Profesors Georgs Andrejevs – ārsts, zinātnieks un politiķis
Authors: Antonovičs, Kaspars
Salaks, Juris
Keywords: Latvijas medicīna;anestezioloģija;reanimatoloģija;politika;zinātniskie atklājumi;zinātniskie sasniegumi;starptautiskā zinātniskā sadarbība
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas vēstures institūts (Institute of History of Medicine, Rīga Stradiņš University)
Abstract: Profesoru Dr. habil. med. G. Andrejevu (1932–2022) pelnīti var dēvēt par Latvijas anestezioloģijas un reanimatoloģijas celmlauzi un pamatlicēju. Viņš bijis viena no ievērojamākajām personībām Latvijas anestezioloģijā, reanimatoloģijā un medicīnā kopumā, neatsverams ir viņa ieguldījums Latvijas medicīnas un zinātnes attīstībā. Profesora Andrejeva vadībā anestezioloģija Latvijā kļuva par atsevišķu medicīnas nozari, pateicoties aktīvai viņa dalībai pasaules līmeņa zinātniskajās konferencēs, kur viņš ne tikai aktīvi apguva jaunāko pasaules praksi un pieredzi anestezioloģijā un reanimatoloģijā, bet arī prezentēja savus pētījumus, izgudrojumus un profesionālo pieredzi, gūstot starptautisku atzinību pasaules līmenī. Georgs Andrejevs bija ārsts, izgudrotājs, Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis, vairāk nekā 200 zinātnisko darbu un vairāk nekā 10 izgudrojumu autors. Paralēli aktīvai praktiskajai darbībai anestezioloģijas jomā viņš izglītoja jaunu Latvijas anesteziologu paaudzi. 1990. gada 4. maijā Georgs Andrejevs balsoja par Latvijas neatkarību un turpmāk nesa tās vārdu pasaulē gan kā politiķis un ārlietu ministrs, gan kā vēstnieks un diplomāts. Viņš bija Atmodas laika politiķis, diplomāts un valstsvīrs – bijis ārlietu ministrs, 5. Saeimas un Eiropas Parlamenta deputāts, aktīvs sabiedrisks darbinieks, divkāršais Trīszvaigžņu ordeņa kavalieris.
DOI: 10.25143/amhr.2022.XV.07
License URI: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Appears in Collections:Volume 15 (34)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
IPD-2589_ActaMedico-XV_07.pdf407.95 kBAdobe PDFView/Openopen_acces_unlocked


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons