Title: Miega kvalitāte dažādu specializāciju māsu vidū
Other Titles: Sleep quality among nurses of different specializations
Authors: Inita Stūre-Stūriņa
Aysel Aghayeva
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: Ambulatorās aprūpes māsa;intensīvas terapijas māsa;miega kvalitāte;miega traucējumi.;Outpatient care nurse;intensive care nurse;sleep quality;sleep disorders.
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Miegam ir būtiska nozīme dzīves kvalitātē, daudz no dzīves procesiem notiek miega laikā. Miega traucējumi vai pazemināta miega kvalitāte noved pie fiziskās, psihoemocionālās un atmiņas pasliktināšanās, koncentrēšanās un uzmanības pazemināšanās, agresivitāt i un uzvedības traucējumiem, ka arī tas dēļ samazinās psihomotoriskas reakcijas ātrums, kas negatīvi var ietekmēt uz darbu. Slikta miega kvalitāte māsu vidū ir kritiska problēma veselības aprūpes sistēmā. Tas noved ne tikai pie māsu veselības problēmām, bet arī tas ir saistīts ar zemāku darba sniegumu un lielāku medicīnisko kļūdas risku, kas var apdraudēt pacienta drošību. Pētījuma mērķis bija salīdzināt miega kvalitātes līmeni starp intensīvas terapijas un ambulatorajām māsām. Pētījumā tika izmantota kvantitatīvā (šķērsgriezuma- salīdzinoša) pētniecības metode. Pētījuma instruments ir anketa, kuru izstrādā cits autors. Anketa nosaukums ir Pitsburgas miega kvalitātes indekss (PSQI). Anketa bija izstrādāta Pitsburgas universitātē. Pētījuma dalībnieku skaits ir 107 māsas, dalībnieku atlasei tika izmantota nevarbūtīgā mērķtiecīgā atlase. Pētījuma rezultāti parāda, ka pēc PSQI kopēji vidēji vērtējumi starp intensīvas terapijas un ambulatorajām māsām atšķiras, bet pēc statistiskiem datiem nav statistiski nozīmīgas atšķirības. Ambulatorām māsām pēc PSQI kopējais vidējais vērtējums ir 8,05 punkti no 21 punktiem un intensīvās terapijas māsām pēc PSQI kopējais vidējais vērtējums ir 9,08 punkti, kas liecina par pazeminātu miega kvalitāti par miega traucējumu esamību. Bakalaura darbā ir 7 tabulas, 3 attēli, izmantoti 20 literatūras avots. Darba apjoms bez pielikumiem ir 24 lapaspuses un pielikumi 8 lapaspuses.
Sleep plays an important role in the quality of life, many life processes occur during sleep. Sleep disturbance or decreased sleep quality leads to physical and psycho-emotional deterioration, deterioration of memory, decreased concentration and attention, aggression and behavioral disorders, decreased rate of psychomotor reactions, which adversely affect the work. Poor sleep quality among nurses is a critical issue in the health care system. This not only leads to nursing health problems, but also to lower performance and a higher risk of medical errors, which can jeopardize patient safety. The aim of the study was to compare the level of sleep quality between intensive care and outpatient nurses. The study used a quantitative - crossover comparative study method. The research tool is a questionnaire designed by another author. The questionnaire name is Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). The questionnaire was developed at the University of Pittsburgh. The number of study participants is 107 nurses, and improbable targeted selection was used to select participants. The results of the study show that PSQI, the overall average ratings between intensive care and outpatient nurses differ, but there is no statistically significant difference according to statistical data. Outpatient nurses had a mean overall PSQI score of 8.05 out of 21 points and intensive care nurses had a mean PSQI score of 9.08 points, indicating reduced sleep quality due to sleep disorders. In this bachelor's work 7 tables, 3 pictures, 20 references. The volume of the work without appendices is 24 pages and the appendices 8 pages.
Description: Māszinības (ar spec. Anestēzijas, intensīvās un neatliekamās aprūpes)
Nursing Studies
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.