Title: | Uztura-DNS testu izpēte, salīdzināšana un to zinātniskā pamatojuma izvērtēšana. |
Other Titles: | Comparison of personalized nutritional DNA tests and evaluation of their scientific substantiation |
Authors: | Inna Iņaškina Baiba Lāce Justina Aperane Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte Faculty of Public Health and Social Welfare |
Keywords: | Uztura DNS testi;DTC_GT;uztura ģenētika;uztura genomika.;DNA nutrition test;DTC-GT – direct-to-consumer genetic-testing;nutrigenetics;nutrigenomics. |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | Rīgas Stradiņa universitāte Rīga Stradiņš University |
Abstract: | Pašlaik DTC-GT uzņēmumu skaits, kas piedāvā ģenētiskās testēšanas pakalpojumus bez speciālistu iesaistīšanas, pieaug. Šī tendence ir tiešas sekas ievērojamam genotipēšanas un sekvencēšanas izmaksu samazinājumam. DTC-GT uzņēmumi piedāvā prognozes sarežģītu slimību attīstības riskiem dzīves laikā un piedāvā ieteikumus personīgajam dzīvesveidam. Lielāka daļa šādu uzņēmumu piedāvā uztura DNS testus. Šie uzņēmumi veido uztura ieteikumus specifisku slimību profilaksei, balstoties uz cilvēka personīgo ģenētisko izcelsmi.
Uztura ieteikumus nosaka, pamatojoties uz ierobežotu ģenētisko marķieru kopumu. Darbā tika analizēti DTC-GT pakalpojumi, ko piedāvā 30 uzņēmumi visā pasaulē, lai iegūtu vispārēju priekšstatu par piedāvāto pakalpojumu zinātniskās precizitātes līmeni. Turklāt darba ietvaros tika veikta viena gadījuma izpēte, lai salīdzinātu ieteikumus par uzturu un personalizētās diētas, kas tiek piedāvātas vienam indivīdam. Veiktā analīze uzskatāmi parāda vajadzību pēc īpašām vadlīnijām, kā arī pēc zinošu speciālistu iesaistīšanas, lai nodrošinātu uztura DNS testu pareizu interpretāciju. Currently, the number of DTC-GT (direct-to-consumer genetic-testing) companies, offering genetic testing services without the involvement of specialists, are growing. This development is a direct consequence of the significant decrease in genotyping and sequencing costs. DTC-GT companies offer predictions about the risk of developing complex diseases during the life. As a result, they offer suggestions for personal lifestyle. A lot of companies provide nutrition DNA tests. These companies suggest dietary indications, as a main solution in the prevention of specific diseases, based on one’s personal genetic background. Dietary patterns are defined on the basis of a limited set of genetic markers. We analyse the DTC-GT nutrigenetics services offered by 30 companies worldwide, to obtain an overall picture of the types of nutritional traits considered and the level of scientific precision of the DNA tests that are proposed. Furthermore, we have organized a one case research, in order to compare the personalized diets that have been proposed for one individual. Our analysis expressly states the need for specific guidelines and involvement of knowledgeable specialists, in order to ensure the right interpretation of nutrition DNA tests. |
Description: | Uzturzinātne Nutrition Science Veselības aprūpe Health Care |
Appears in Collections: | Maģistra darbi |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Galvojums.pdf | Noslēguma darba pielikums | 177.54 kB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Sabiedribas_veselibas_un_socialas_labklajibas_fakultate_UM_2021_Justina_Aperane_043918.pdf | Maģistra darbs | 1.41 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.