Title: | Parenterālās barošanas aprites drošības un ekonomiskais novērtējums Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā. |
Other Titles: | Economic and safety evaluation of parenteral nutrition preparation in Childrens Clinical University Hospital. |
Authors: | Dace Bandere Svetlana Griškjane Kristīna Borisova Farmācijas fakultāte Faculty of Pharmacy |
Keywords: | parenterālā barošana;ekonomiskais novērtējums;drošība;farmācija;medicīna;parenteral nutrition;economic evaluation;safety;pharmacy;medicine |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | Rīgas Stradiņa universitāte Rīga Stradiņš University |
Abstract: | Aktualitāte: Parenterālās barošanas maisījumu gatavošana un lietošana ir saistīta ar augstu infekcijas risku pacientam. Maisījumus gatavo slimnīcas nodaļās, kur apstākļi izslēdz zāļu atlikumu glabāšanu, rezultātā, tas krietni palielina izmaksas un samazina drošības fonu.
Metodes: Literatūras apskats, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas datu apstrāde, anketēšana.
Rezultāti: Gadā tika pagatavoti 5387 parenterālā barošanas maisi (divkameru 58,2%, vienkameru 41,8%). Gatavojot validētos apstākļos ar iespēju saglabāt zāļu atlikumus, gadā varētu tikt ietaupītas 2706 izejvielu vienības un 14881 Eur, kas ir 8% no patērētiem līdzekļiem.
Secinājums: Parenerālās barošanas centralizēta pagatavošana slimnīcas aptiekā validētos apstākļos ar automatizēto ierīci rada drošāku vidi produktam, samazina pagatavošanas laiku un ietaupa izejvielas, kas rada ekonomisko ieguvumu. Background: The preparation and use of mixtures for parenteral nutrition is associated with a high risk of infection for the patient. As a result, mixtures are prepared in hospital clinics, where conditions exclude the storage of drug residues, which significantly increases costs and reduces safety. Methods: literature review, Childrens Clinical University Hospital data processing, questionnaire. Results: 5387 bags for parenteral nutrition were made per year (two-chamber 58.2%, one-chamber 41.8%). Preparing under approved conditions with the possibility of save drug residues, 2,706 units of materials and 14,881 euros can be saved per year, which is 8% of the money spent. Conclusion: Centralized preparation of parenteral nutrition in a hospital pharmacy under proven conditions with an automated device makes a safer environment for the product, reduces preparation time and saves materials, resulting in economic benefits. |
Description: | Farmācija Pharmacy Veselības aprūpe Health Care |
Appears in Collections: | Studējošo pētnieciskie darbi |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Pielikums4.xlsx | Noslēguma darba pielikums | 100.36 kB | Unknown | View/Open Request a copy |
Farmacijas_fakultate_FF_2021_Kristina_Borisova_027461.pdf | Studējošā pētnieciskais darbs | 967.67 kB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.