Title: Effects and Risks of Intermittent Fasting on Weight Reduction
Other Titles: Pārtraukta gavēņa ietekme un riski svara samazināšanā
Authors: Guna Bīlande
Pia Foosnæs
Ārvalstu studentu nodaļa
International Student Department
Keywords: periodiskā badošanās;ierobežota laika badošanās;alternatīvo dienu badošanos;badošanās uz vielmaiņu;badošanās un svara samazināšana;badošanās drošība;diētas risks;diennakts ritms;svara zaudēšanas metode;intermittent fasting;periodic fasting;alternate day fasting;time-restricted feeding;fasting on metabolism;fasting and weight reduction;safety of fasting;risks of dieting;circadian rhythm;weight loss method
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Pārtrauktā badošanās kā svara samazināšanas metode kļūst arvien populārāka ne tikai starp cilvēkiem ar lieko svaru, bet arī to personu vidū, kas atbilst normāla svara kategorijai. Pārtrauktās badošanās ideja koncentrējas uz ēšanas laiku, nevis uz to, kas tiek apēsts. Ir vairākas pārtrauktās badošanās metodes, kas atšķiras ar ilgumu un laiku. Šajā pārskatā tiek pētīts, vai pārtrauktā badošanās ir efektīva un droša svara samazināšanas metode, izsverot iespējamos ieguvumus attiecībā uz vielmaiņu, apetīti un ķermeņa svaru, kā arī iespējamos riskus, ko tas varētu radīt. Pārtrauktā badošanās paaugstina šūnu jutību pret insulīnu un potenciāli veicina lipīdu parametru uzlabošanos. Īstermiņa pētījumos ir ziņots par dažām dokumentētām nelabvēlīgām ietekmēm. Pārtrauktā badošanās nav ieteicams bērniem, grūtniecības laikā, gados vecākiem cilvēkiem vai personām, kurām ir nosliece uz ēšanas traucējumiem. Var secināt, ka pārtrauktā badošanās ir droša metode, tomēr tā jāīsteno piesardzīgi un, vēlams, veselības aprūpes personāla uzraudzībā, jo trūkst pētījumu par tā ilgtermiņa iedarbību.
Intermittent fasting as a method for weight reduction is increasing in popularity, both among overweight and normal weight individuals. The idea of intermittent fasting is to focus on the timing of eating rather than what to eat. There are several methods of intermittent fasting, varying in length and timing of fasting. This review investigates if intermittent fasting is an effective and safe weight reduction method by evaluating the potential benefits it has on metabolism, appetite and body weight, and the potential risks it might introduce. Intermittent fasting shows effects of increased insulin sensitivity and potentially improving lipid parameters. Few documented adverse effects are reported in short-term studies of intermittent fasting, but is not recommended as weight reduction method for children, during pregnancy, elderly or individuals prone to eating disorders. Intermittent fasting can be concluded as a safe method but should be implemented with caution and preferably with supervision of health personnel due to lack of research on long-term effects.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.