Title: Gaisa kuģa stjuartu ēšanas un dzīvesveida paradumi
Other Titles: Flight attendant eating and lifestyle habits
Authors: Lolita Vija Neimane
Solvita Žogota
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: Stjuarti un uzturs;maiņu darbs;sabalansēts uzturs.;Flight attendant and nutrition;shift work;balanced nutrition
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darba nosaukums: Gaisa kuģa stjuartu ēšanas un dzīvesveida paradumi. Bakalaura darba autors: Solvita Žogota, Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes profesionālās bakalaura studijas programmas “Uzturs” studente. Pētījuma mērķis: noskaidrot gaisa kuģu stjuartu ēšanas paradumus un izvērtēt to atbilstību veselīga uztura ieteikumiem pieaugušajiem. Pētījuma aktualitāte: Stjuartu darba režīms ietver sevī neregulāras darba stundas attiecībā pret diennakts režīmu, kā arī dažādu ārējo apstākļu kopumu, kā gaisa spiediena izmaiņas, slēgta telpa, laika zonu maiņa, tas viss kopā rada paaugstinātus stresa apstākļus darba vietā, kas ietekmē cilvēka bioloģisko pulksteni un līdz ar to arī ēšanas paradumus neatbilstoši standarta diennakts ritmam, kā arī ietekmē stjuartu fizisko un emocionālo stāvokli, kas rezultējas ar miega traucējumiem, nogurumu un kuņģa - zarnu traktu saslimšanām. Pētījuma metodes: Kvantitatīvs šķērsgriezuma pētījums. Anketu aizpildīja 33 respondenti, no kuriem 7 vīrieši un 26 sievietes. Lai iegūtu pētījuma datus, novērtēšanas anketas tulkošana latviešu valodā un starp kulturāla adaptācija tika veikta izmantojot Beaton 2002 tulkošanas vadlīnijas par starp kulturālu pašvērtējuma anketu adaptācijas procesu (Beaton et al., 2002). Tulkošanas process tika pakāpeniski īstenots pēc pieciem soļiem: tulkošana, sintēze, atpakaļ tulkošana, pilotpētījums, gala versijas testēšana. Datu apstrādei tika izmantota datorprogramma Microsoft Office Excel 2016. Rezultāti: Pētījumā tika noskaidrots, ka miega ilgums darba dienās bija ievērojami mazāks nekā iepriekšējās dienās, kā arī mazāks pēc noteiktās normas miega nepieciešamībai. Uztura uzņemšana notika maiņas laikā, kas neatbilst 24 h periodā noteiktiem laika režīmiem, kas saistīts ar bioloģisku ēšanas paradumiem. Pārtikas izvēli ietekmēja diennakts laiks, pārtikas produktu pieejamība, darba pārtraukumiem. Tika novērotas sūdzības par kuņģa – zarnu trakta traucējumiem, kā arī palielināta kofeīna lietošana ikdienā. Darba grafiks izjauc regulāru miega režīmu, kā arī veido īslaicīgus un biežus ēšanas brīžus. Sakārtoti ēšanas paradumi var veicināt darbinieku veselības uzlabošanos. Secinājumi: Gaisa kuģu stjuarti savā ikdienā seko līdzi veselīga uztura pamatprincipiem, bet neregulārs darba grafiks, garās lidojuma stundas un ierobežotā ēdiena klāsts uz lidmašīnas klāja ierobežo iespējas izvēlēties uzņemamā uztura iespējas. Ir nepietiekams skaits pētījumi, kuri izskata gaisa kuģu stjuartu ēšanas paradumus. Atslēgas vārdi: Stjuarti un uzturs, maiņu darbs, sabalansēts uzturs.
Title of Bachelor's Thesis: Flight attendant eating and lifestyle habits. Author: Solvita Žogota, student of Riga Stradins University Rehabilitation Faculty undergraduate study program “Nutrition”. Aim of the research: To ascertain the eating habits of flight attendant and to evaluate their compliance with the healthy eating recommendations for adults. Relevance of the research: The flight attendant work schedule includes irregular working hours in relation to the daytime routine, as well as a set of various external conditions, such as changes in air pressure, closed space, change of time zones, all of which create increased stress in the workplace, affecting the human biological clock and it also affects eating habits in accordance with the standard circadian rhythm, as well as affects the physical and emotional condition of flight attendants, which results in sleep disorders, fatigue and diseases of the gastrointestinal tract. Research methods: Quantitative cross - sectional study. A total of 33 respondents filled in the questionnaire, of which 7 men and 26 women. The questionnaire was translated according to the translation guidelines for the survey, Beaton 2002. Respondents completed the questionnaire on visidati.lv. Microsoft Office Excel 2016 wase used for data processing. Results: The study found that the duration of sleep on working days was significantly shorter than in previous days, as well as lower than the established norm for the need for sleep. Dietary intake occurred during shifts that did not correspond to certain time regimens associated with organic eating habits over a 24-h period. Food choices were influenced by time of day, food availability, availability for work breaks. Complaints of gastrointestinal disorders were observed, as well as an increase in daily caffeine use. The work schedule disrupts regular sleep, as well as creates short and frequent eating moments. Organized eating habits can help improve the health of employees. Conclusions: Aircraft flight attendants follow the basic principles of a healthy diet in their daily lives, but the irregular work schedule, long flight hours and the limited range of food on board limit the choice of dietary options. There is an insufficient number of studies looking at the eating habits of flight attendants. Keywords: Flight attendant and nutrition, shift work, balanced nutrition
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.