Title: Antiradikālās un antioksidatīvās īpašības Latvijā ražotajā alū un alus dzērienos
Other Titles: Antioxidant and antiradical properties of beer and beer drinks produced in Latvia
Authors: Andrejs Šķesters
Inese Krūmiņa
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: alus;bezalkoholiskais alus;antioksidanti;fenoli;beer;antioxidants;antiradicals;phenols
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Anotācija Bakalaura darba nosaukums: Antiradikālās un antioksidatīvās īpašības Latvijā ražotajā alū un alus dzērienos. Bakalaura darba autore: Inese Krūmiņa, Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes profesionālās studiju programmas “Uzturs” studente. Pētījuma mērķis: Eksperimentāli noteikt kopējo antioksidantu daudzumu, izvērtēt to spējas samazināt brīvo radikāļu potenci, līdz ar to arī oksidatīvā stresa lielumu, analizējot divdesmit dažāda veida Latvijā ražotos alus un alus dzērienus. Pētījuma aktualitāte: Alus ieņem vadošo lomu alkoholisko dzērienu tirdzniecībā pasaulē. Ir pierādīta sarkanvīna lietošanas mērenos daudzumos kā daļa no Vidusjūras diētas labvēlīgā ietekme, bet ir salīdzinoši mazāk pētījumu par alus pozitīvajām īpašībām. Alus varētu būt viens no antioksidantu papildinājumiem organisma iekšējai antioksidatīvajai potencei organismā. Pētījuma problēma: Antioksidatīvo un antiradikālo īpašību atšķirības Latvijā ražotajos bezalkoholiskajos alus dzērienos, lāgeros un eilos. Petījuma metodes: Pētījums veikts Rīgas Stradiņa universitātes Bioķīmijas zinātniskajā laboratorijā. Tika analizēti trīs Latvijā ražoti bezalkoholiskie alus dzērieni, trīs gaišie lāgeri, trīs tumšie lāgeri, trīs gaišie eili, trīs tumšie eili, trīs Indijas blāvie ali un divi dubultie Indijas blāvo alu veidi. Fenola savienojumu satura, antioksidantu aktivitātes un kapacitātes noteikšanai bija izmantota instrumentālās analīzes metode – spektrofotometrija. Pētījumā iegūtie dati tika apstrādāti un analizēti, izmantojot Microsoft Office Excel datorprogrammu. Rezultāti un secinājumi: Kopējais fenolu savienojumu daudzums, antioksidatīvās un antiradikālās potences bija atšķirīgas dažādiem alus veidiem. Tumšie alus veidi uzrāda labāku spēju reducēt dzelzs (III) jonus. Savukārt augstākas vērtības saistīt DPPH radikāli ir gaišajām alus šķirnēm. Lai gan bezalkoholiskie alus dzērieni kopumā uzrāda daudz mazāku fenolu daudzumu un antiradikālo aktivitāti, tos var ieteikt lietošanā uzturā dažādām sabiedrības grupām – grūtniecēm, sportistiem, sirds slimniekiem, aknu slimniekiem utml. Rezultātu praktiskā pielietojamība: Alus, lietojot mērenos daudzumos, un bezalkoholiskie alus dzērieni ar augstu antioksidantu saturu, varētu būt labs antioksidantu papildinājums organisma iekšējai antioksidatīvajai potencei organismā.
Abstract Title: Antioxidant and antiradical properties of beer and beer drinks produced in Latvia. Author: Inese Krūmiņa, student of professional study programm “Nutrition”, Faculty of Rehabilitation, Riga Stradiņš University. Aim of research: To experimentally determine the total amount of antioxidants, to evaluate their ability to reduce the potential of free radicals, and thus the amount of oxidative stress, analyzing twenty different kinds of beer and non-alcoholic beer drinks produced in Latvia. Topicality of research: Beer is the most sold alcoholic drinks in the world. Health benefits of using red wine as a part of Mediterranean diet have been proved, yet there are much smaller number of research carried out on the positive effects of moderate beer consumption on health. Beer could be good addition of antioxidants to the body's internal antioxidant potency. Problem: Differences in antioxidant and antiradical properties of non-alcoholic beers, lagers and ales. Methods: The research was performed in the Biochemistry Scientific Laboratory of Riga Stradiņš University. Three non-alcoholic beer drinks, three light lagers, three dark lagers, three light ales, three dark ales, three India Pale ales as well as two Double India Pale ales were analysed. The method of instrumental analysis - spectrophotometry - was used to determine the antioxidant capacity. The data obtained in the study were processed and analyzed using Microsoft Office Excel computer program. Results and conclusions: Total phenolic content, antioxidative and antiradical properties of the beer types differ. Dark beer show beer capability to reduce iron (III) ions, whole light beer show greater DPPH radical scavenging capability. Although non-alcoholic beers have lower total phenolic content and antiradical activity, they can be advised to such groups as pregnat women, athletes etc Practical use of results: Moderate consumption of beer as well as non-alcoholic beer high in antioxidants, could be a good addition to the body’s internal antioxidant potency.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.