Please use this identifier to cite or link to this item: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2016-03_pdk
Title: Policijas funkcijas noziedzības novēršanas un apkarošanas kontekstā. Promocijas darba kopsavilkums
Other Titles: Police Functions in the Context of Crime Prevention and Enforcement. Summary of the Doctoral Thesis
Authors: Vilks, Andrejs
Feldmanis, Ainars
Keywords: Zinātnes nozare – juridiskā zinātne, apakšnozare – krimināltiesības;promocijas darba kopsavilkums
Issue Date: 2016
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Citation: Feldmanis, A. 2016. Policijas funkcijas noziedzības novēršanas un apkarošanas kontekstā: Promocijas darba kopsavilkums: apakšnozare – krimināltiesības. Rīga: Rīgas Stradiņa universitāte. https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2016-03_pdk
Abstract: Policijas darbība ir nozīmīgākais un sabiedrības ikdienas dzīvē redzamākais kriminālās tiesvedības posms. Policijas darbības lomu un no zīmi krimināltiesisko attiecību noregulēšanā ir grūti pārvērtēt. Neatkarīgās Latvijas valsts attīstības kontekstā policijas darbība ir vērtējama neviennozīmīgi. Ņemot vērā Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas izraisītās pārmaiņas, problēmas analīze ikdienas prakses līmenī nevar nodrošināt tās adekvātu izpratni. Tas noteica nepieciešamību veikt izvērstu pētījumu par Latvijas policijas funkciju metodoloģisko un praktisko saturu noziedzības novēršanas un apkarošanas kontekstā. Vispārējo situāciju raksturo no vienas puses nepilnīgi realizētas policijas reformas, no otras puses – daļas sabiedrības neapmierinātība ar policijas darbu. Sabiedrībā ir izskanējis, ka policija ir viens no “vājākajiem posmiem” tiesībsargājošo institūciju sistēmā. Objektīvu pētījumu, kas apstiprinātu vai noliegtu šādus spriedumus, nav, taču tas nemaina faktu, ka policija ir galvenais noziedzības apkarotājs valstī. Tiesiskā sistēmas transformācija būtiski mainīja visus sabiedrības dzīves aspektus, tajā skaitā arī noziedzību un tās apkarošanas metodes. Noziedzība ir gan vispārsociāls, gan tiesisks fenomens, tās apkarošana ir viena no svarīgākajām valsts funkcijām, un policija ir būtiska nozīme šīs funkcijas realizācijā. Šīs funkcijas satura zinātniska izpēte prasa padziļinātu valsts, policijas un noziedzības mijiedarbības izpēti, aptverot politisko un tiesisko aspektu. Noziedzības sociālais un mainīgais raksturs transformācijas procesu kontekstā noteica nepieciešamību izzināt noziedzības sociālos aspektus un tās attīstības tendences. Policijas, valsts un noziedzības mijiedarbības metodoloģisko pamatu izzināšana pakāpeniski iezīmēja jaunveidojamās Latvijas policijas doktrīnas aprises, policijas attīstības īpatnības, transformācijas procesā līdz galam neatrisinātās teorētiskās un praktiskās problēmas policijas darbā cīņā ar noziedzību. Promocijas darba izklāstā tiek objektīvi analizēta policijas prakse no tiesiskās doktrīnas viedokļa, atklājot konkrēto policijas funkciju praktisko saturu un to realizēšanas metodes. Kopumā pētījums identificē policijas problēmas un to risināšanas iespējas cīņā ar noziedzību gan metodoloģiskā, gan metodiskā un praktiskā līmenī.
Description: Promocijas darbs izstrādāts: Rīgas Stradiņa universitātē. Aizstāvēšana: 2016. gada 23. februārī plkst. 15.00 Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās zinātnes promocijas padomes atklātā sēdē Rīgā, Dzirciema ielā 16, Hipokrāta auditorijā.
DOI: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2016-03_pdk
License URI: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Appears in Collections:2015.–2019. gadā aizstāvētie promocijas darbi un kopsavilkumi

Files in This Item:
File SizeFormat 
2016-03_Feldmanis-Ainars_PDK_16-002.pdf470.54 kBAdobe PDFView/Openopen_acces_unlocked


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons