Title: Antioksidantu saturs dažādos apstākļos uzglabātos burkānos
Other Titles: Antioxidant content in carrots stored in a variety of conditions
Authors: Anita Pastare
Laima Givoina
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: antioksidanti;burkāni;burkānu uzglabāšana;veselība;α-tocopherol;TP;antioxidants;carrots;carrot storage;health;α-tocopherol;TP
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Mūsdienās burkāns ir viens no visnozīmīgākajiem sakņu dārzeņiem pasaulē, kas jau no seniem laikiem tiek lietots uzturā svaigā veidā, kā arī tradicionāli pievienots dažādiem ēdieniem – salātiem, sautējumiem, pankūkām un citām maltītēm. Pašreizējais burkānu pasaules ražošanas apjoms gadā ir apmēram 29 miljoni tonnu. Burkāns ir ne tikai universāls sakņu dārzenis, bet arī vērtīgs antioksidantu avots cilvēka uzturā. Pētījuma mērķis bija noteikt E vitamīna (alfa-tokoferola) un kopējo polifenolu atvasinājumu satura atšķirības sešu šķirņu (“Bolero”, “Cidera”, “Maestro”, “Nantes 3”, “Narbonne”, “Stanford”) piemājas saimniecībā izaudzētos burkānos, kas tika uzglabāti trīs dažādos uzglabāšanas apstākļos – pagrabā, smiltīs (+10 - +11oC, mitrums – 82%), ledusskapī (+3oC) un saldētavā (-18oC). Kopējo polifenolu atvasinājumu (Total Phenols – TP) koncentrācijas noteikšanai burkānu sulā, tika izmantota standartizētā Folīna – Čikalteu metode. E vitamīna (α-tocopherol) noteikšanai hromatogrāfiskās analīzes tika veiktas uz HPLC sistēmas Waters 2695 Alliance. Pēc trīs mēnešus ilgas uzglabāšanas, visaugstākā kopējo polifenolu atvasinājumu koncentrācija tika noteikta pagrabā, smiltīs uzglabātajā “Cidera” šķirnes paraugā. Salīdzinot ledusskapī un saldētavā uzglabātos paraugus, tika secināts, ka visos gadījumos kopējo polifenolu atvasinājumu koncentrācija bija lielāka ledusskapī uzglabātajos paraugos. Pēc piecu mēnešu uzglabāšanas, augstākā kopējo polifenolu atvasinājumu koncentrācija tika noteikta pagrabā, smiltīs uzglabātajā “Narbonne” šķirnes paraugā. Salīdzinot ledusskapī un saldētavā uzglabātos paraugus, tika novērota pretēja likumsakarība, salīdzinājumā ar trīs mēnešu ilgas uzglabāšanas rezultātiem. Šoreiz visos gadījumos augstāka kopējo polifenolu atvasinājumu koncentrācija tika noteikta saldētavā uzglabātajos paraugos. Salīdzinot uzglabāšanas apstākļu ietekmi uz E vitamīna koncentrācijas izmaiņām, tika novērots, ka neatkarīgi no uzglabāšanas ilguma, augstākā E vitamīna koncentrācija tika noteikta pagrabā, smiltīs uzglabātajos burkānos, un tiem sekoja saldētavā uzglabātie burkāni. Tika secināts, ka optimālie burkānu uzglabāšanas apstākļi, to antioksidatīvo īpašību saglabāšanai ir pagrabs, smiltis (+10 - +11oC, mitrums – 82%) un saldētava (-18oC).
In the present day, carrots are some of the most important root vegetables in the world, used as a food source in a fresh form, or as additives in traditional meals, such as salads, stews, pancakes and many others. The annual production yield of carrots worldwide is currently at about 29 million tons. Carrots are not only universal root vegetables, but a valuable source of antioxidants in the human diet. The purpose of this study was to determine the differences in the content of vitamin E (α-tocopherol) and total content of polyphenol derivatives in carrots of six different breeds (‘Bolero’, ‘Cidera’, ‘Maestro’, ‘Nantes’, ‘Narbonne’, ‘Stanford’) that had been home grown and stored in three different conditions – under the cover of sand in a cellar (+10 - +11°C, 82% humidity), in a refrigerator (+3°C) and a freezer (-18°C). In order to determine the content of polyphenol derivatives (Total Phenols - TP) in samples of carrot juice, the standardized Folin–Ciocalteu method was used. For determining the content of vitamin E (α-tocopherol) a chromatographic analysis was performed using a Waters 2695 Alliance HPLC system. After three months of storage, the highest concentration of polyphenol derivatives was found in the sample of ’Cidera’ breed of carrots, stored in the cellar under the cover of sand. Comparing between the samples stored in the refrigerator and the freezer, the highest concentration of polyphenol derivatives was found in the refrigerator stored samples. After five months of storage the highest concentration of polyphenol derivatives was found in the sample of ‘Narbonne’ breed of carrots, stored in the cellar under the cover of sand. Comparing between the samples stored in the refrigator and the freezer for five months, however, yielded a directly opposite result than observed in three months of storage. In the case of five months of storage a higher concentration of polyphenol derivatives was found in the samples stored in the freezer as opposed to the refrigerator. Comparing the effects of storage conditions on the concentration of vitamin E (α-tocopherol), it was found that regardless of the length of time, the highest concetrations were found in the samples stored in the cellar, followed by the samples stored in the freezer, with the lowest concentration found in the samples stored in the refrigerator. In conclusion, it was found that for preservation of the antioxidative properties of carrots, the optimal storage conditions are under the cover of sand in a cellar (+10 - +11°C, 82% humidity).
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.