Title: Ēšanas paradumi bērniem ar lieko svaru un aptaukošanos
Other Titles: Eating habits of overweight and obese children
Authors: Olga Ļubina
Līva Suharevska
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: liekais svars;aptaukošanās;bērni;bērnu uzturs;ēšanas paradumi;aptaukošanos veicinoša vide;mazkustīgs dzīvesveids;overweight;obesity;children;children nutrition;eating habits;obesogenic environment;sedentary lifestyle
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darbs “Ēšanas paradumi bērniem ar lieko svaru un aptaukošanos” ietver literatūras apskatu, kurā ir iekļauti pētījumi un literatūras avoti par liekā svara un aptaukošanās etioloģiju, galvenajām komplikācijām bērniem, uztura paradumu ietekmi, liekā svara un aptaukošanās ārstēšanu un multidisciplināro svara korekcijas programmu Latvijā. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem 2016. gadā liekais svars un aptaukošanās bērniem ir palielinājusies desmit reizes pēdējo 40 gadu laikā. Arī Latvijā saglabājas augsts sākumskolas skolēnu skaits ar lieko svaru un aptaukošanos, 2018./ 2019. mācību gadā tie bija vairāk nekā 20 % skolēnu. Darba mērķis ir noskaidrot kādus pārtikas produktus lieto bērni ar lieko svaru un aptaukošanos, uzsākot Svara korekcijas programmu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Latvijā. Pētnieciskais jautājums: Kādi ir ēšanas paradumi bērniem ar lieko svaru un aptaukošanos? Pētījumu daļā ir iekļauta anketa – bērnu ēšanas paradumu noskaidrošanai, ar kuras palīdzību tika noskaidrota liekā svara un aptaukošanās izplatība zēnu un meiteņu vidū, dažādu produktu grupu lietošanas biežums nedēļas laikā, piemēram, maize un graudaugu produkti, dārzeņi un augļi, piens un piena produkti, gaļa un zivis, kā arī saldumi, ātrās uzkodas, kūpinātie un sālītie gaļas produkti, ceptie un grilētie produkti, brokastu ieturēšanas biežums mēneša laikā un ātro ēstuvju apmeklēšanas biežums pēdējo divu dienu laikā. Kopā pētījumā piedalījās 170 bērni un pusaudži vecumā no sešiem līdz septiņpadsmit gadiem. Sniegto atbilžu analīzē tika izmantoti matemātiskie aprēķini un statistikas metodes. Iegūtie rezultāti liecina, liekais svars bija vairāk meitenēm un aptaukošanās zēniem no visiem pētījuma dalībniekiem. Bieži lietotie pārtikas produkti bija piena produkti, gaļa, augļi, mērenos daudzumos saldumi un saldinātie dzērieni. Visretāk pētījuma dalībnieki ēda pākšaugus, zivis graudaugus un putras. Augļus un dārzeņus katru dienu ēda trešā daļa pētījumā dalībnieku.
The topic of dissertation “Eating habits of overweight and obese children” consists of two parts – review of the literature, which include research and literature on the etiology of overweigth and obesity, the main health complications in children, the impact of eating habits and overweight and obesity treatment and multidisciplinary weight correction program in Latvia. Also the dissertation include the research part and questionnaire. According to the World Health Organization, in 2016, overweight and obesity in children has increased tenfold in the last 40 years. The number of overweight and obese primary school pupils in Latvia also remains high, in the 2018./2019. school year they were more than 20 % of all pupils. The aim of the study is to identify what foods are used by overweight and obese children by starting the Weight Correction Program at the Children’s Clinical University Hospital in Latvia. Research question: What are the eating habits of overweight and obese children? The research part includes a questionnaire – “E-KINDEX nutrition questionnaire for children and teenagers” which identify children’s eating habits, the prevalence of overweight and obesity among boys and girls, the frequency of different product groups which were eaten during the week, such as bread and cereals, vegetables and fruits, milk and dairy products, meat and fish, as well as sweets, fast food, smoked and salted meat products, fried and grilled products, the frequency of breakfast during the month and frequency of visits to fast food restaurants during the last two days. A total number of participants in the study - 170 children and teenagers aged six to seventeen. Mathematical calculations and statistical methods were used to analyse the questionnaire. The results show overweight was more in girls and obese in boys from all study participants. Commonly used foods were dairy products, meat, fruits, moderate amounts of sweets and sweetened beverages. The study participants ate pulses, fish and cereals the least often. One third of the study participants ate fruits and vegetables every day.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.