Repository logo
  • English
  • Latviešu
  • Log In
    New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
Repository logo
  • Communities & Collections
  • All of DSpace
  • English
  • Latviešu
  • Log In
    New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Ksenija Nikolajeva"

Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Funkcionālās pārtikas nozīme simptomu mazināšanā pacientiem ar gastroezofageālorefluksa slimību: sistemātiskais literatūras pārskats
    (Rīgas Stradiņa universitāte, 2024) Reičela Petraviča; Ksenija Nikolajeva; Veselības un sporta zinātņu fakultāte; Faculty of Health and Sports Sciences
    Bakalaura darba nosaukums: Funkcionālās pārtikas nozīme simptomu mazināšanā pacientiem ar gastroezofageālo refluksa slimību: sistemātiskais literatūras pārskats. Aktualitāte: Gastroezofageālās refluksa slimības (GERS) izplatība turpina pieaugt, un izolēta farmakoterapija nesniedz pacientiem vēlamo rezultātu- simptomu izzušanu vai to biežuma un smaguma mazināšanos. Kā arī pacienti ne vienmēr ievēro ar diētu saistītās rekomendācijas, piemēram, eliminācijas diētu. Šī iemesla dēļ, nepieciešama plašāka izpēte, kā daudzpusīgākas dzīvesveida korekcijas varētu sniegt labākus rezultātus slimības simptomu mazināšanā. Diēta ir viens no galvenajiem dzīvesveida modifikācijas faktoriem, tādēļ ir svarīgi izpētīt, kā specifiski produkti varētu ietekmēt ar GERS saistītos simptomus, tos iespējami mazinot. Hipotēze: Funkcionālu pārtikas produktu iekļaušana uzturā samazina GERS izraisīto simptomu biežumu un smagumu. Pētījuma mērķis: Noskaidrot, vai funkcionāliem pārtikas produktiem ir ietekme gastroezofagēlā refluksa simptomu mazināšanā. Pētījuma metodes: Sistemātisks literatūras pārskats. Dati tika iegūti izmantojot piecas datubāzes- PubMed; EBSCO; Wiley Online Library; ProQuest; Cochrane Library. Pētījumā tika iekļauti randomizēti kontrolēti pētījumi no 2018. līdz 2024.gadam angļu valodā, kuros tika pētīta funkcionālas pārtikas ietekme saistībā ar GERS simptomiem. Rezultāti: Pārskatā tika iekļauti trīs pētījumi ar dažādiem funkcionāliem pārtikas produktiem- Manukas medu, cukurniedru šķiedru pulveri un ceļteku sēnalu pulveri, un to saistību ar gastroezofageālās slimības simptomu mazināšanu. Pielietojot Manukas medu, dalībnieki subjektīvi novēroja stāvokļa uzlabošanos un simptomu samazināšanos. Endoskopiski tika novēroti uzlabojumi barības vada gļotādas audos, to samazināts iekaisums. Cukurniedru šķiedru pulveris uzrādīja nozīmīgus uzlabojumus grēmu un regurgitācijas simptomu gadījumos (p < 0.05) Ceļteku sēklas tika atzītas, kā efektīvs terapijas līdzeklis GERS pacientiem ar funkcionāliem aizcietējumiem. Secinājumi: Pētījumā izvirzīto hipotēzi nevar ne apstiprināt, ne noliegt, nepietiekamo pētījumu skaita un dažādo mērījumu skalu izmantošanas dēļ. Pacientiem, kuriem tika diagnosticēta gastroezofageālā refluksa slimība, tika novērota dažādu simptomu uzlabošanās, papildinot savu uzturu ar funkcionālu pārtiku. Šī novērojuma dēļ, būtu vērtīgi veikt papildus augstas kvalitātes randomizēti kontrolētus pētījumus, lai apstiprinātu funkcionālu pārtikas produktu labvēlīgu ietekmi GERS simptomu mazināšanā. Atslēgas vārdi: Funkcionāli pārtikas produkti; medus; šķiedrvielas; prebiotikas; ceļteku sēklas; GERS; GERS simptomi
  • No Thumbnail Available
    Item
    Vitālo zobu balināšanas metodes un to efektivitāte
    (Rīgas Stradiņa universitāte, 2021) Ksenija Nikolajeva; Darja Ķīse; Zobārstniecības fakultāte; Faculty of Dentistry
    Mūsdienās stomatoloģijā arvien vairāk ir svarīga ne tikai mutes dobuma veselība, ārstēšana un funkciju uzturēšana, bet arī estētika. Cilvēks, kurš ir apmierināts ar savu zobu estētiku brīvāk runā, smaida, viņam ir augstāks pašvērtējums. Estētiskās problēmas var radīt cilvēkam noteiktu psiholoģisko diskomfortu, kautrību. Bieži vien cilvēki estētikas ziņā ir neapmierināti ar savu zobu krāsu, jo tā ir pārāk tumša. Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, zobārsti var viegli piedāvāt šīs problēmas risinājumu – zobu balināšanu. Darba mērķis. Darba mērķis ir izanalizēt piedāvātas vitālo zobu balināšanas sistēmas un to efektivitāti. Darba metodes. Mērķa izpildei tika atlasīti 27 literatūras avoti un tika veikts literatūras pārskāts, meklēšana veikta elektroniskajās PubMed un ClinicalKey datu bāzēs, kā arī veikts praktiskais darbs. Praktiskā darba ietvaros diviem pacientiem veikta profesionālā zobu balināšana – pacientam Nr.1 zobārsta kabinetā ar ZOOM sistēmu, izmantojot 6% ūdeņraža peroksīda balināšanas gēlu, pacientam Nr.2 veikta mājas balināšana ar individuāliem balināšanas līdzekļiem, izmantojot balināšanas kapes un “Opalescence” 10% karbamīda peroksīda balināšanas gēlu. Praktiskais darbs veikts studentu vasaras prakses ietvaros. Pirms un pēc balināšanas procedūrām tika noteikta zobu krāsa, izmantojot klasisko VITA skalu, tika sastādīts fotoprotokols. Darba rezultāti. Ofisa balināšanas ar ZOOM sistēmu rezultātā zobi ir mainījuši no C3 līdz A2, līdz ar to pēc VITA skalas emaljas gaišuma pakāpes zobu krāsa ir mainījusies par 9 toņiem. Pēc mājas balināšanas kursa zobu krāsa ir mainījusies no A1 līdz B1, tātad zobu krāsa pēc VITA skalas emaljas gaišuma pakāpes ir mainījusies par 1 toni. Darba secinājumi. Visas profesionālās vitālo zobu balināšanas metodes ir efektīvas, lai uzlabotu zobu toni.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Cookie settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback