Repository logo
  • English
  • Latviešu
  • Log In
    New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
Repository logo
  • Communities & Collections
  • All of DSpace
  • English
  • Latviešu
  • Log In
    New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Iveta Rudka"

Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Uztura bagātinātāju matu, nagu un ādas veselībai izvēles principi iedzīvotāju vidū un jauna produkta izstrāde.
    (Rīgas Stradiņa universitāte, 2023) Iveta Rudka; Irēna Daberte; Viktorija Joņina; Farmācijas fakultāte; Faculty of Pharmacy
    Šobrīd uztura bagātinātāju lietošana ir ļoti populāra. 2022. gada vidū veiktie pētījumi Eiropā norāda, ka ap 88% no Eiropas iedzīvotājiem lieto uztura bagātinātājus. Visbiežāk uztura bagātinātājus lieto vispārīgai veselībai un imunitātei. Ap 17% no Eiropas iedzīvotājiem izvēlas uztura bagātinātājus matu, nagu un ādas veselībai. Pēc marķējumā sniegtās informācijas uztura bagātinātāji palīdz ierobežot ādas novecošanos, stiprināt retinātos matus. Uztura bagātinātāju sastāvdaļām izmanto veselīguma norādes, kuras ir EFSA apstiprinātas un to efektivitāti apliecina pētījumi. Diemžēl visām sastāvdaļām tādu norāžu nav, tādēļ rodas šaubas par uztura bagātinātāju lietošanas lietderīgumu. Atbilstoši pētījuma mērķim tika noskaidroti iedzīvotāju uztura bagātinātāju matu, nagu un ādas veselībai izvēles principi. Iedzīvotāji visvairāk pērk uztura bagātinātājus aptiekās, visbiežāk kapsulas un tabletes, izvēli visvairāk ietekmē produkta sastāvs, darbība, cena, ārstu un farmaceitu rekomendācijas. Jauna uztura bagātinātāja izstrāde notika cieto želatīna kapsulu formā. Pulvera formulācijā tika pievienots cinks, selēns, biotīns, A vitamīns un kolagēns. Lai realizētu kapsulu pildīšanu, izstrādātā receptūra tika pielāgota, pievienotas palīgvielas, tādējādi nodrošinot pilnu kapsulas piepildījumu un iegūtā produkta kvalitāti. Produkta kvalitātes novērtēšanai ilgtermiņā, tika veikts 6 mēnešu stabilitātes pētījums klimatokamerā. Pētījuma rezultāti norāda uz to, ka produkta kvalitātes saglabāšanai izstrādātais uztura bagātinātājs jāiepako flakonos vai blisteros ar dubulto plēvi un receptūras izstrādē jāparedz retinola acetāta rezervi.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Cookie settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback